Veelgestelde vragen
Op zoek naar een antwoord op je vraag? Kijk snel of je hem hier vindt!
Over ons
Contact met ons en meer informatie.
In onze nieuwsbrief verzamelen we iedere maand het laatste nieuws uit de natuur, de leukste excursies en handige fiets- en wandeltips om er zelf op uit te gaan. Al onze excursies zijn ook op deze website te vinden.
Voor het Zuid-Hollands Landschap staat de band tussen mens en natuur centraal. Vanuit dit besef willen we mensen actief betrekken bij de beleving, bescherming en het beheer van natuur en landschap. In onze jaarverslagen, jaarrekeningen het Meerjarenbeleidsplan (MJBP) beschrijven we hoe we daar concreet aan werken.
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is afhankelijk van natuurliefhebbers die ons werk willen steunen. Daarom leggen we graag uit hoe we met persoonlijke informatie omgaan. We nemen je privacy uiterst serieus en zorgen ervoor dat je gegevens bij ons veilig zijn. Dit gebeurt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG).
Standpunten
Hoe kijkt het Zuid-Hollands Landschap aan tegen….?
Routes in de natuur
Activiteiten
Ga je mee de natuur in?
Heeft u iets te vieren met familie, vrienden of bedrijf in de natuur? Dan kunnen we bij Bezoekerscentrum Tenellaplas een excursie of dagjeweg op maat maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we denken graag met u mee. Neem contact op via: (0181) 483 909 / tenellaplas@zhl.nl
Steun de natuur
Hoe kun je de natuur helpen?
Met je financiële bijdrage zorgen we voor groene schatten in Zuid-Holland: duinen, bossen, boerderijen, boomgaarden, weilanden, waterjungles, molens en monumenten. We vinden dat iedereen in Zuid-Holland daarvan moet kunnen genieten. In onze rubriek Steun de natuur vind je alle informatie over het doen van een eenmalige, maandelijkse of jaarlijkse donatie.
Vind je het leuk om als vrijwilliger in de natuur in de slag te gaan?
Het Zuid-Hollands Landschap werkt graag samen met het bedrijfsleven. Wij zorgen voor natuur in de buurt van uw bedrijf, uw klanten en medewerkers. En dat doen we het liefst samen met u! Bedrijven waarmee we samenwerken worden ‘Groene Partners’ van het Zuid-Hollands Landschap. We gaan echt voor samenwerking waarbij een win-win ontstaat. Voor uw bedrijf en de natuur.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op via info@zhl.nl
Een donatie kun je overmaken op het volgende rekeningnummer:
- IBAN NL94 INGB 0000 3071 76
- BIC INGBNL2A
- T.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft
Een extra donatie kun je heel gemakkelijk doen via deze website. Kies op de pagina Steun de natuur voor een eenmalige donatie.
Liever overmaken op onze rekening? Dat kan ook via het volgende rekeningnummer:
- IBAN NL94 INGB 0000 3071 76
- BIC INGBNL2A
- T.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft
Sinds 1 juni 2023 is de Acceptgiro verdwenen, maar maakt u zich geen zorgen. Met Mijn eenmalige gift kunt u net zo makkelijk en vertrouwd een donatie aan het Zuid-Hollands Landschap overmaken. Hoe dat werkt, hebben we op een aparte pagina beschreven.
Beschermer
Ik ben Beschermer of wil Beschermer worden.
Met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage steun je als Beschermer de natuur en het landschap in Zuid-Holland. Bekijk via onze rubriek Steun de natuur wat de voordelen voor je zijn en kies zelf het bedrag.
Je donatiebedrag verhogen of verlagen, dat kan. Je kunt je donatiebedrag wijzigen door ons een berichtje te sturen via het Contactformulier.
Een nieuw adres? We passen het graag in je gegevens aan. Stuur ons een berichtje via het Contactformulier en we maken het in orde.
Je rekeningnummer wijzigen? We passen het graag in je gegevens aan. Stuur ons een berichtje via het Contactformulier en we maken het in orde.
Je kunt een nieuwe pas aanvragen door een bericht te sturen via ons Contactformulier of telefonisch aan ons door te geven: Telefoon (010) 272 22 22.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk doen of stage lopen.
Dankzij de hulp van onze vrijwilligers kunnen wij zoveel mooie en bijzondere natuurgebieden onderhouden. Er is van alles te doen – van het werken in een bezoekerscentrum en het begeleiden van excursies tot het knotten van wilgen en het onderhouden van paden. Bekijk de vacatures op de pagina over vrijwilligerswerk en neem vrijblijvend contact met ons op. We verwelkomen je graag als extra steuntje in de rug. Zit er niets voor je bij? Kijk dan eens op zelfdoeninzh.nl!
Ja, we bieden (HBO-) studenten en starters de mogelijkheid om extra ervaring op te doen binnen de groene sector. Houd onze Vacatures in de gaten of neem zelf contact op!
Geen enkel goed doel kan zonder vrijwilligers. Zo ook het Zuid-Hollands Landschap. Wij zijn heel blij met de hulp van bijna 400 gemotiveerde vrijwilligers.
Kids/scholen
Met kinderen de natuur in!
Het hele jaar door organiseren wij activiteiten waar je samen met je kinderen aan mee kunt doen. Vleermuizen spotten, kanoën of wadlopen, kies snel een leuke activiteit uit. We organiseren bijvoorbeeld ook speciale middagen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in Bezoekerscentrum Tenellaplas te Rockanje. De kinderen mogen zelf aan de slag en komen vol verhalen thuis!
Samenwerking
Samenwerken, geocache plaatsen
Ja, in de meeste gevallen kan dat. Stuur hiervoor een e-mail naar info@zhl.nl. Vermeld hierbij:
- Je contactgegevens
- De exacte locatie waar je de cache wilt verbergen
- Een duidelijk kaartje met daarop de verbergplaats
Houd in ieder geval rekening met de volgende voorwaarden:
Meer natuur
Van 6 naar 10% beschermde natuur in Zuid-Holland
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt zo’n 4.700 hectare natuur. Voor wie niet zo thuis is in de oppervlaktematen aren (10 x 10 m) en hectaren (100 x 100 m), dat komt neer op 47.000.000 m². Anders gezegd: zo’n 6.900 voetbalvelden, verdeeld over zo’n honderd natuurgebieden.
Nee. Het Zuid-Hollands Landschap heeft het grootste deel (zo’n 4.200 ha) in eigendom of langjarige erfpacht. Daarnaast beheren wij in opdracht van overheden en bedrijven nog eens 500 ha.
De beoogde 10 procent in Zuid-Holland is dan weliswaar een behoorlijke verhoging ten opzichte van de huidige oppervlakte aan beschermde natuur; het ligt nog altijd onder het landelijk gemiddelde van 12 procent.
Vogelgriep
Er is op dit moment (lente 2023) in een aantal van onze gebieden vogelgriep aanwezig. De boswachters houden dit natuurlijk goed in de gaten en doen daar melding van bij de NVWA. Als er een gevaarlijk aantal besmette vogels in een gebied te vinden is, dan sluiten we het gebied af voor publiek.
De eerste verschijnselen zijn algehele sloomheid en dat de dieren geen geluid meer maken. Daarna volgen ademhalingsproblemen, diarree, zwellingen, oogontstekingen en tot slot sterfte.
Voor vogelgriep geldt een aangifte- en bestrijdingsplicht. Het Zuid-Hollands Landschap meldt gevallen van vogelgriep dan ook bij de NVWA. Als u een vogel ziet met symptomen die op vogelgriep kunnen wijzen in een van onze gebieden, neem dan contact op met ons (010) 272 22 22 of info@zhl.nl. Vermeld daarbij de tijd, datum, locatie, vogelsoort en verschijnselen. De boswachters kunnen dan goed inschatten of het geval al gemeld is om dubbeltellingen te voorkomen.
Voor uzelf is het belangrijk om zoveel mogelijk afstand te houden van de (mogelijk) besmette dieren.
De kans dat mensen besmet raken is heel klein. Vogelgriep is meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die ziek worden ervaren vaak alleen lichte klachten. Als u in de buurt van besmette dieren komt kunnen beschermende kleding en een mondkapje u beschermen tegen besmetting.