Honden
Iedereen mag van de natuur genieten. Of je nu alleen bent, met je vrienden of met je hond. Honden zijn op veel plaatsen welkom. Meestal willen we wel graag dat je je hond aan de lijn doet. Check de borden aan het begin van het natuurgebied voor de afspraken ter plaatse. We hebben deze regels om andere dieren, zoals reeën en damherten in de natuur te beschermen en om onze bezoekers te helpen samen te genieten van de natuur.
Lekker in de vrije natuur, maar wel je hond aan de lijn
Het voelt misschien tegenstrijdig. Lekker in de vrije natuur, maar je hond aan de lijn. En zelfs in losloopgebieden mag je hond alleen los als hij goed naar je kan luisteren en bij je in de buurt blijft. Deze losloopgebieden zijn altijd apart op de borden aangegeven. Dat betekent dat hij alleen los mag als hij onder appѐl staat. Maar deze regels zijn er niet voor niets, zoals we hieronder toelichten.
Veel wandelaars en fietsers hebben geen last van honden, maar sommige mensen vinden het niet prettig of zijn erg bang voor honden. Zij vinden het bijvoorbeeld niet leuk als een hond tegen ze opspringt, of blaffend achter de fiets aanrent. Ook paarden en koeien kunnen schrikken van honden en gaan zich er anders door gedragen. Honden worden als natuurlijke predatoren gezien waar paarden en koeien zich tegen willen verdedigen door hen weg te jagen. Dat willen wij voorkomen. Honden kunnen schrikken van andere gebruikers zoals mountainbikers. Daar houden wij rekening mee bij de inrichting van onze natuurgebieden.
Alle honden hebben een jachtinstinct, zelfs de liefste, zachtaardigste hond die je hebt. Dat hoort bij wie ze zijn. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen of als ze ze alleen maar ruiken. Damherten, reeën, wilde zwijnen, konijnen, hazen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood. Als weidevogels vluchten voor honden, zijn de eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi voor roofdieren of koelen ze te sterk af waardoor ze niet meer uitkomen.
Onze boswachters spreken eigenaren aan als hun hond losloopt waar dat niet mag. Een handhaver of buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) kan een bekeuring uitschrijven voor een loslopende hond. Maar het liefst geven we natuurlijk helemaal geen boetes. Dat kan alleen als iedereen zich aan onze huisregels houdt.
Tip van de boswachter
Joosje Boswachter
Bekijk het overzicht van losloopgebieden op onze terreinen. Voor andere losloopgebieden in Zuid-Holland kun je terecht op de website van DoggyDating. En o ja! Geleidehonden en hulphonden in functie zijn natuurlijk altijd overal welkom.
Joosje Boswachter