Afval
De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er ongelooflijk veel afval in onze natuurgebieden. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers én van de boswachters die het op moeten ruimen. Gelukkig krijgen we daarbij vaak hulp van gespecialiseerde bedrijven, gemeenten, sociale werkplaatsen en vrijwilligers. Vervuiling kan ook vele nadelige gevolgen hebben voor alles wat leeft in onze natuurgebieden. Zo kunnen wilde dieren verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden of kan de bodem vervuild raken.
Het opruimen kost ons jaarlijks tot wel 30.000 euro
Het afval in de bossen, duinen en heide blijft helaas niet beperkt tot een blikje frisdrank, wat tuinafval of een sigarettenpeuk. We vinden complete afgedankte huisraad, bouwafval en zelfs afval uit drugslaboratoria op onze terreinen. Het opruimen kost ons jaarlijks tot wel 30.000 euro en vele uren werk. Dat is geld dat we eigenlijk moeten besteden aan beheer en inrichting van de natuur: de natuur betaalt dus letterlijk de rekening!
Veel bezoekers beseffen niet dat ze, door afval weg te gooien, de natuur schade toebrengen. Zelfs de peuk van een sigaret is schadelijk; dat duurt twee tot twaalf jaar voordat die weg is. Een kleverig stukje kauwgom heeft maar liefst twintig tot vijfentwintig jaar nodig om te verdwijnen. En een schil van een banaan of sinaasappel doet er één tot drie jaar over, afhankelijk van het weer; een klokhuis van een appel `slechts` veertien dagen.
Regelmatig vragen bezoekers waar de prullenbakken zijn. We hebben maar weinig prullenbakken en dat is een bewuste keuze. Een natuurgebied is geen stadspark. Het vol zetten met prullenbakken doet af aan de schoonheid van onze natuur, en het legen van de prullenbakken kost veel tijd en geld. Geld dat we gekregen hebben voor het beheer en de inrichting van de natuur. Bovendien zijn prullenbakken snel plekken waar dieren eten gaan zoeken. Dat is bijna niet te voorkomen. Als de prullenbakken vol zijn, leggen mensen naast de prullenbak hun afval. Goed bedoeld, maar ook dat is weer extra gevaarlijk voor alles wat leeft. Daarom willen we onze bezoekers stimuleren om het afval dat je hebt thuis weg te gooien en staan er alleen prullenbakken op de hoofdparkeerplaatsen.
Ook tuinafval hoort niet thuis in de natuur. Veel mensen denken dat het geen kwaad kan. Maar dat is niet zo. Veel tuinplanten horen van origine niet thuis in onze Nederlandse natuur. Ze kunnen gaan woekeren en daarmee een balans verstoren. Ook de aarde zelf is vaak veel te voedselrijk. En dat is weer een voedingsbodem voor soorten als brandnetels en distels.