Verwilderde katten

Katten die weglopen of worden achtergelaten, komen niet altijd in een dierenasiel terecht. Ze moeten zelf zien te overleven. Deze katten verwilderen en sluiten zich vaak aan bij andere zwerfkatten. Veel van deze dieren zijn niet gesteriliseerd waardoor er elk jaar ook nog eens kittens bijkomen. Zo’n groep verwilderde katten kan voor flinke overlast zorgen, voor mens en natuur.

In natuurgebieden vormen verwilderde katten een serieuze bedreiging

Omdat katten roofdieren zijn, behoort het vangen en doden van kleine zoogdieren en vogels tot hun natuurlijke gedrag. Katten hebben van nature een jachtinstinct maar dat kan wel per individu verschillen. Katten met jongen jagen vaak veelvuldig op prooidieren zoals jonge vogeltjes en zoogdieren. Juist in deze kraamtijd richten ze veel schade aan. In natuurgebieden vormen verwilderde katten een serieuze bedreiging voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis en vogels zoals de tapuit en de grutto. Ze plunderen deze kolonies totdat er geen enkel dier meer leeft. Vooral in de gebieden waar we aan actief weidevogelbeheer doen, met name de regio Veenweiden, vormen verwilderde katten een bedreiging.

Verwilderde katten zijn geen huisdieren meer en hebben geen natuurlijke vijanden. Vaak zijn ze ook niet meer als huisdier te houden. Zwerfkatten hebben vaak nog wel een baasje en ook een chip. Die kunnen worden teruggebracht naar hun baasje hoewel ook deze katten vaak weer teruggevonden worden in natuurgebieden. Verwilderde katten moeten een plekje krijgen in een gespecialiseerde opvang zonder mogelijkheid om weer de natuur in te gaan. Optie is katten bij de weidevogelreservaten weg te vangen en ergens anders naar toe te brengen. Een belletje om de hals helpt om de jachteffectiviteit te beperken. Mogelijk dat op termijn tele-detectie hier ook een bijdrage aan kan leveren zoals de elektronische enkelband bij mensen. Dat is nu nog toekomstmuziek maar misschien in de toekomst wel haalbaar en betaalbaar.

Tip van boswachter Joosje

Hou in de nacht je kat binnen. Als nachtdieren maken ze de meeste slachtoffers in de nacht. Laat je kat chippen en registreren. Doe je kat een veilig, duidelijk zichtbaar halsbandje met bel om. Meld vermissing van je kat (of een gevonden kat). En als laatste: laat je kat steriliseren, hierdoor voorkom je (ongewenste) nestjes.

Tip van boswachter Joosje

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder