Eendenkooien

een oase voor de natuur

In 1934 deed het Zuid-Hollands Landschap haar allereerste aankoop: Eendenkooi Kooilust in Berkenwoude. Later zijn daar nog zes andere eendenkooien bijgekomen. Ze zijn zeldzaam én heel belangrijk voor de natuur. Door de unieke ligging van de eendenkooien en de rust die er heerst komen er veel bijzondere planten, dieren en vogels in voor. Een stukje cultuurhistorie om zuinig op te zijn!

Hoe werkt een eendenkooi?

Een eendenkooi bestaat meestal uit een grote vijver (kooiplas) en vier vangpijpen. Welke vangpijp er vroeger werd gebruikt, hing af van de windrichting. Zo’n vangpijp is gemaakt van wilgentakken en netten die erover liggen. Het is een soort fuik die steeds nauwer wordt. Op het eind staat een hokje waarin de eenden worden gevangen.

De eenden worden de vangpijpen ingelokt door het kooikerhondje dat op de kant heen en weer loopt. Zo zwemmen ze steeds een stukje verder. Wanneer de eenden ver genoeg de pijp in gezwommen zijn, komt de kooiker vanachter de rietschermen te voorschijn. De eenden schrikken en vliegen de doodlopende pijp in, waar de kooiker snel het luikje sluit.

Ga je mee op excursie?

Door het jaar heen organiseert het Zuid-Hollands Landschap kleinschalige excursies om eendenkooien te beleven. Kijk in onze activiteitenagenda en laat je rondleiden door onze deskundige gidsen.

Bekijk de agenda

Vervlogen tijden

Eendenkooien zijn ooit ontstaan als middel om wilde eenden te vangen voor consumptie. Tegenwoordig gebeurt dit in onze kooien niet meer. Onze kooikers vangen eenden alleen voor wetenschappelijke doeleinden. Na het wegen, opmeten en ringen, worden de vogels weer vrij gelaten. Zo leren we meer over de migratie van eenden en vogelziekten die er op de wereld voorkomen.

Het Zuid-Hollands Landschap houdt zeven eendenkooien in stand. Welke dat zijn, lichten we hieronder uit. De nummers op het kaartje laten zien waar de eendenkooien liggen.

Boswachter Wouter Zuid-Hollands Landschap

Meer dan 90 procent van de eendenkooien is al verdwenen in Nederland. Eendenkooien zijn een uniek en bijzonder stuk van onze geschiedenis én puur Nederlands. We kunnen ze het beste beschermen door ze in werking te houden en waar mogelijk open te stellen voor bezoekers.

Boswachter Wouter Zuid-Hollands Landschap

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder