Eendenkooi Roodnat

Eendenkooi Roodnat
Lynn Hagendoorn

Over de eendenkooi

In de Alblasserwaard ligt een prachtig rustgebied midden in het open polderlandschap: het Achterwaterschap. In dit gebied ligt een weelderige eendenkooi van 6,35 hectare. Eendenkooien zijn zeldzaam én heel belangrijk voor de natuur. Door de unieke ligging en de rust die er heerst komen er veel bijzondere planten, dieren en vogels in voor. Een stukje cultuurhistorie om zuinig op te zijn!

Oase van rust

Eendenkooi Roodnat is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en heeft daarmee een beschermde status. Aan de noordzijde ligt een belangrijk weidevogelgebied. In de omgeving van de kooi zijn veel vogels te vinden.

De kooi is altijd afgesloten geweest voor publiek. Door deze ultieme rust maken verschillende diersoorten dankbaar gebruik van dit gebied. De grote zilverreiger vindt hier een slaapplek, net als de visarend en de bosuil. Reeën komen er graag en ook de steenmarter loopt hier rond.

koekoeksbloem

Over ons beheer

Roodnat is goed onderhouden en wordt nog altijd gebruikt om eenden te vangen. Niet om eenden te vangen voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek. De plas is bij allerlei eendensoorten in trek, zoals smienten, wilde eenden, wintertalingen en krakeenden.

Samen met vrijwilligers onderhouden we vijf vangpijpen en tientallen rietschermen, houden we de waterdiepte op peil, dragen we zorg voor een gezonde vispopulatie, en indien nodig, voeren we kap- en snoeiwerkzaamheden uit. Voor de kooi ligt een hooilandje met onder andere koekoeksbloemen en kale jonkers.

Eendenkooien in Nederland

Wilde eend werd vroeger veel gegeten. Vandaar dat er door de eeuwen heen in Nederland en Vlaanderen tegen de duizend eendenkooien zijn aangelegd. Een eendenkooi bestond uit een zoetwaterplas met daaromheen bos. De kooiker lokte de wilde eenden die op het water landden met voer een met netten overspannen vangpijp in. Hij werd daarbij geholpen door tamme lokeenden en een hondje.

Tegenwoordig is nog maar 10 procent van de eendenkooien zichtbaar in het landschap. Het Zuid-Hollands Landschap heeft zeven eendenkooien in beheer. Doordat de rust in eendenkooien wettelijk is vastgelegd, zijn het belangrijke rust-, broed- en foerageergebieden voor allerlei dieren.

Meer over eendenkooien

Praktische informatie

Let op: de eendenkooi is niet vrij toegankelijk

Op dit moment is de eendenkooi nog niet toegankelijk voor publiek. Houd onze excursie agenda in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bijzonderheden

Het gebied is vrij letterlijk het middelpunt van de fietsroute de Waterdriehoekroute. Fiets je deze route dan krijg je een idee van waar dit pareltje verscholen ligt (tip: neem een verrekijker mee!) én je geniet van het groene landschap van de Alblasserwaard, eeuwenoude stad Dordrecht én monumentaal molencomplex Kinderdijk.

Locatie

Oud Alblas

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder