Bij Berkenwoude ligt op de hoek van de wegen Schaapjeszijde/Wellepoort, Ouderkerk aan den IJssel een ruime parkeerplaats, ook is er een parkeerplaats op de hoek van de Tiendweg met Schaapjeszijde.
Polder Berkenwoude
Over dit gebied
Geniet van dit afwisselende landschap in het hart van de Krimpenerwaard. Wandel dwars door weilanden en bosschages of over langgerekte tiendwegen. Het uitzicht is soms weids en dan weer beschut. Onderweg biedt een vogelkijkscherm uitzicht over een veenput. Hier staken turfstekers ooit brandstof voor de haard. Nu rusten er allerlei eendensoorten. Net als in de eendenkooien in dit gebied. Let op de excursies!
Polder de Nesse is een open weidegebied met lange, smalle weilanden en talrijke sloten.
In de Berkenwoudse Boezem werd overtollig polderwater verzameld waarna het werd uitgemalen op de Hollandsche IJssel achter de dijk in de verte. De windmolens die hier gestaan hebben zijn nog te herkennen in het landschap.
De Berkenwoudse Driehoek biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en eendenkooien. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. In de zomer ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer. Zwarte sternen nestelen op deze puntige waterplanten. De groene glazenmaker, een zeldzame libel, is zelfs helemaal afhankelijk van deze plant. Ook de prachtige bruine kiekendief is hier regelmatig te zien.
Duizend jaar geschiedenis
Je wandelt in deze gebieden letterlijk over geschiedenis. Het landschap verhaalt van pioniers die duizend jaar geleden het veenmoeras introkken. De lage kades waren de landscheidingen tussen akkerland en moeras. Pioniers groeven steeds weer nieuwe sloten om het overtollige water af te voeren. Ze zetten lange, smalle percelen uit: nieuw land! De onverharde tiendwegen met knotwilgen zijn wellicht vernoemd naar het tiende deel van de opbrengst dat de boeren aan hun landheer moesten afstaan.
De knotwilgen en elzenbosjes gebruikten de boeren vroeger voor hakhout. De lange wilgentakken gingen naar de moestuin. Bonenplanten krulden zich er langs omhoog. Je ziet dat nog steeds in de verspreide moestuintjes in dit landschap. Daar groeit het slow food uit de Krimpenerwaard. Ga het zelf proeven in de Polderkeuken in Stolwijk.
Eendenkooi Kooilust en Nooitgedacht
Eendenkooi Kooilust was in 1934 de eerste aankoop van het Zuid-Hollands Landschap. Het is een vrij kleine kooi met drie vangpijpen en een prachtig stenen kooihuisje. Eendenkooi Nooitgedacht wordt actief gebruikt door een vrijwillige kooiker en er worden eenden geringd voor wetenschappelijk onderzoek.
Tip: Wil je zelf een kijkje nemen achter de schermen van een eendenkooi? Ga dan eens naar Eendenkooi Bakkerswaal, 10 kilometer verderop aan de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.
Praktische info
Parkeren
Openbaar vervoer
Helaas is dit gebied niet te bereiken met het openbaar vervoer.
Honden aangelijnd
Honden zijn aangelijnd welkom.
Ongeschikt voor rolstoelen
Helaas is dit gebied niet geschikt voor minder validen.
Wandelen
Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Deels door weilanden, onverhard en deels over kades en tiendwegen. Volg de paaltjes. Er zijn verschillende rondjes mogelijk, zie het informatiebord op de parkeerplaats of download de Zwarte Stern Route (8 km).
Laarzen
Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.
Leuk voor kids
Struinen, een (georganiseerd) bezoek aan een eendenkooi.
Fietsen
Er kan niet in het gebied zelf gefietst worden, maar wel uitstekend over de polderwegen.
Vogels kijken
Neem een kijker mee! Alle weidevogels kun je spotten en ook soorten van moeras en struweel.
Bijzonderheden
Plan een bezoek naar de eendenkooi Bakkerswaal. Ook kun je regelmatig inschrijven voor excursies via onze natuuragenda.