Steur

De Europese steur (Acipenser sturio) is een van de grootste Europese zoetwatervissen en kan meer dan drie meter lang worden en 300 kilo wegen. De Europese steur is gemakkelijk van andere vissen te onderscheiden door de vijf rijen knobbelvormige beenplaten op het lichaam en het ontbreken van schubben op de huid. De soort heeft een spitse kop met een lange snuit en een uitstulpbare onderstandige bek. Tussen de snuitpunt en de bek bevinden zich vier bekdraden. De staartvin is asymmetrisch, met een lange bovenkant. Steuren worden erg oud; tot wel 70 jaar.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Uitgestorven

Vroeger kwam de steur in vrijwel geheel Europa voor, maar tegenwoordig is de Gironde in Frankrijk de enige rivier waar de vis nog voorkomt. Dit komt door het afdammen van en het aanleggen van sluizen en stuwen in rivieren, het verlies van de habitat, het vangen van de vis voor het vlees of de eieren (kaviaar) en vervuiling door onder andere mijnbouw.

Terugkeer

In 2012 en in 2015 zijn er steuren uitgezet in Nederland met als doel de vis te herintroduceren in Nederlandse wateren. De uitgezette vissen waren daarna snel niet meer te volgen omdat ze op zee zijn, ze zullen echter naar Nederland terugkeren wanneer ze paairijp zijn. In 2020 is er onderzoek gedaan naar de voedselvoorziening in Nederlandse wateren en of deze toereikend is voor jonge steuren. Daaruit bleek een grote variatie aan prooidieren beschikbaar te zijn zoals kreeftachtigen, wormen, schelpdieren en vissen. De waterkwaliteit van de Rijn en andere rivieren is ook  flink verbeterd.

Terugkeer van de steur in de Rijn is een ambitieus project. Omdat de steur niet zelfstandig zal terugkeren, werken ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij samen met Europese partners in Frankrijk en Duitsland aan een nieuwe generatie steuren met de Rijn als geboortegrond.

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder