Steenuil
De steenuil (Athene noctua) is een kleine gedrongen uil met felgele ogen, witte wenkbrauwstrepen en een afgeplatte kop. Hij is nauwelijks groter dan een merel, maar lijkt wat forser door z’n opgezette veren. Het verenkleed is overwegend bruin tot grijsbruin met witte streepjes en druppelvormige vlekken. De steenuil is de bekendste van de kleinere uilensoorten. Op de dwerguil na is hij de kleinste uil in de Benelux. Het mannetje weegt ongeveer 180 gram, het vrouwtje 200 gram.
Jachttechnieken
Het voedsel van de steenuil is aangepast aan zijn grootte: hij vangt wel muizen als hij kan, maar ook veel regenwormen, kevers en andere insecten, kikkers of jonge vogels. Soms vangt hij een rat. De steenuil heeft verschillende jachttechnieken, zoals het observeren vanaf een paaltje, over de grond lopen en rennen of jagen vanuit een lage vlucht. Het jachtgebied moet het hele jaar lage begroeiing hebben.
► Speel geluid af 🎶
Krimpenerwaard
De steenuil verblijft het hele jaar in Nederland. De steenuil laat zich vooral zien in kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. Hij is niet schuw en broedt vaak op boerenerven met veel variatie in de buurt. In het Zuid-Hollands Landschap komt de steenuil voor bij de hoogstamfruitboomgaarden in de Krimpenerwaard, de uil broedt hier ook. Dat maakt het ecologisch gezien een bijzondere plek.