Huismus
De huismus (Passer domesticus) is een kleine zangvogel en is een van de ongeveer dertig voorkomende mussensoorten. Het is een algemene en zeer bekende broedvogel in dorpen en steden. De mus is stevig gebouwd met een grote snavel en verhoudingsgewijs een grote kop. Het mannetje heeft een grijze kruin, grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels. Het vrouwtje heeft een minder contrastrijke tekening dan het mannetje, een lichte oogstreep, enige tekening op rug en vleugels en een effen lichtgrijze/bruine borst.
Kenmerken
De zang van de huismus beperkt zich voornamelijk tot getjilp. De huismus heeft een voorkeur voor een rommelige, menselijke omgeving. Struikgewas, schuren, weilanden, gemorst graan stelt hij op prijs. Als er veel hoge bomen staan, dan verdwijnt de mus. Het menu is divers; hij eet granen, insecten, zaden, bloemknoppen, brood, bessen, pinda’s en vetbollen. De huismus is een standvogel en blijft doorgaans rond dezelfde plek wonen.
► Speel geluid af 🎶
Tuinvogeltelling
Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2021 is de mus op de eerste plaats geëindigd met 514.993 waarnemingen. Op grote afstand gevolgd door nummer twee; de koolmees met 357.326 waarnemingen. Vroeger leefde de huismus vooral in Den Haag, Leiden en Rotterdam. De laatste jaren treffen we de huismus meer aan in kleinere dorpen en op boerderijen in de Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Midden-Delfland.