Glassnijder
In Nederland zijn ongeveer zeventig gevestigde soorten libellen bekend. Tot de libellen behoren twee onderordes: de echte libellen en de juffers. De glassnijder (Brachytron pratense) is een echte libelle uit de familie van de glazenmakers. Het is een kleine, vroeg vliegende glazenmaker die vrij algemeen voorkomt. De hoge dichtheden in de Nederlandse laagveengebieden zijn in internationaal opzicht waardevol. In België is de soort zeer zeldzaam.
Uiterlijk
De glassnijder heeft een mozaïekpatroon op het achterlijf. De mannetjes zijn overwegend blauw met zwart gekleurd en de vrouwtjes geel met zwart. De borststukzijde is geelgroen met twee vrij brede zwarte naadstrepen. Het achterlijf en vooral het borststuk zijn opvallend donzig behaard, dit is overigens niet zichtbaar in de vlucht. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 54 en 63 mm. De spanwijdte is 70-80 mm.
Stedelijk gebied
Van eind april tot en met eind juli is de glassnijder actief, met een duidelijke piek in mei en juni. In juli kan de glassnijder nog in lage dichtheden rondvliegen. De glassnijder vliegt bij helder, matig voedselarm tot voedselrijk water met een goed ontwikkelde, vaak hoge en gevarieerde oever- en watervegetatie. De meeste vindplaatsen hebben bos in de directe nabijheid. Hij heeft een voorkeur voor wateren van minder dan tien meter breed. De hoogste aantallen zijn te zien in laagveenmoerassen met een hoge en structuurrijke oever- en watervegetatie.
De soort is eind vorige eeuw en begin van de 21e sterk toegenomen en verspreid. Ook in stedelijk gebied komt de glassnijder voor. Dit laat zien dat de hij minder kritisch is dan eerder werd aangenomen. De exacte voorwaarden van de glassnijder buiten de laagveenmoerassen en redenen voor de vooruitgang zijn onbekend.