Dotterbloem

In Nederland komt slechts een soort dotterbloem voor: de gewone dotterbloem, Caltha palustris. Aan het hele uiterlijk van de plant zie je direct dat ze wel op een boterbloem lijkt, maar er toch ook wel weer behoorlijk van afwijkt. De dotterbloem is een tamelijk forse plant die tot 50 cm hoog wordt. Ze heeft grote, hartvomige bladeren en in vergelijking met boterbloemen grote eierdooiergele bloemen die een doorsnede hebben van 2-5 cm. De plant behoudt zijn bladeren.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Natte standplaatsen

De bloeiperiode is april-mei en augustus-november. Na de bloei vallen de typische, peulvormige kokervruchten op, die als een soort kroontje op de stengel staan. In de lente kun je deze bloem vooral op natte standplaatsen aantreffen. Vooral bij snelstromende beekjes, in brongebieden, natte graslanden, rietlanden en ook in natte loofbossen. In het rivierengebied en de laagveengebieden is de bloem een regelmatige verschijning, maar in de rest van Nederland is de gewone dotterbloem zeldzaam.

Zuid-Hollands Landschap

In onze natuurgebieden kun je de dotterbloem ook in bloei zien staan. Vanaf de IJsseldijk bij Gouderak is in het voorjaar het dotterbloemhooiland goed te overzien. Je kunt ook de korte Dotterbloemroute wandelen met als startpunt het Merwedekanaal.

Bekijk de route

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder