Bittervoorn
De bittervoorn (Rhodeus amarus) is een karperachtige vis die voorkomt in schoon stilstaand of langzaam stromend water. Hij is klein en hoog gebouwd, 5 à 6 cm groot met een maximumlengte tot 9 cm. Het lichaam is zijdelings afgeplat met zilverkleurige flanken en een blauwgroene lengtestreep richting de staartwortel. De zijlijn is onvolledig, vier tot zeven schubben lang.
Levende mosselen
De vis leeft in schooltjes van enkele tientallen dieren dichtbij begroeide oevers. De soort voedt zich hier met plantaardig en klein dierlijk voedsel. In de winter scholen ze vaak samen in grote groepen. De bittervoorn eet voornamelijk algen en zachte delen van hogere planten, maar hij eet ook wel kleine ongewervelde diertjes.
Leefgebied
Het water waarin bittervoorns leven is maximaal 40-50 cm diep en vaak begroeid. Op grote wateren blijven ze in de buurt van de oever. De bodem mag niet te modderig zijn omdat er anders geen zoetwatermosselen kunnen leven. Als enige vissoort in Nederland maakt hij namelijk gebruik van levende mosselen voor het leggen van eitjes.
De bittervoorn werd vroeger veel in aquaria gehouden. Sinds 1973 is dit in Nederland verboden omdat het een beschermde soort is. In ons land komt de soort voor in de plantenrijke oevers van het rivierengebied, in poldergebieden en benedenlopen van riviertjes en beken.