Onze aankopen in 2023

Afgelopen jaar heeft het Zuid-Hollands Landschap haar gebieden met 23 hectare kunnen uitbreiden. Hieronder lees je om welke drie gebieden het gaat en wat onze plannen zijn om de biodiversiteit te vergroten. Veel dank aan onze Beschermers, donateurs en het Cultuurfonds die dit mogelijk maakten!

Ben je ook benieuwd naar de andere hoogtepunten van 2023? Klik dan hier.

1. Poortugaalse Griend

Groene schakel langs de Oude Maas

Wat? Het voormalige Antes-terrein, een buitendijks gebied van 15 hectare. Met vloed vullen de kreken en geulen zich met zoet water. Tijdens eb trekt het water zich weer terug.

Waarom? Deze griend vormt een belangrijke groene schakel langs de Oude Maas, waar we al een aantal andere gebieden hebben, zoals de Ridderkerkse Griend en de Visserijgriend. Zo verbinden we de versnipperde natuurgebieden in Zuid-Holland met elkaar. Dat is essentieel voor het herstel van biodiversiteit en het behoud van soorten.

Wat gaan we doen? Met gerichte beheermaatregelen gaan we dit gebied inrichten als zoetwatergetijdennatuur, met kruidenrijk grasland en wilgengrienden. Door oude greppels in de griend uit te diepen, kan het water goed in- en uitstromen. Op de rietvelden halen we bramen weg, zodat rietvogels er kunnen nestelen.

Wat wordt het resultaat? Zoetwatergetijdennatuur vormt een belangrijke levensader voor soorten als de bever, de Noordse woelmuis, spindotterbloem en het zomerklokje.

Met dank aan? Onze donateurs en het Cultuurfonds.

Margriet HoekstraMeer over deze aankoop

2. Uitbreiding Zouweboezem

Zingende snor Meer over deze aankoop

Walhalla voor vogels

Wat? Een gerooide bomenakker van 2,3 hectare, die grenst aan de Zouweboezem.

Waarom? Omdat er zo in de Zouweboezem, een Natura 2000-gebied dat bekend staat om zijn unieke ecologische kenmerken, meer ruimte ontstaat voor bedreigde moerasvogels.

Wat gaan we doen? De voormalige bomenakker gaan we omvormen van soortenarm productieperceel naar soortenrijke moerasnatuur.

Wat wordt het resultaat? Onze boswachters gaan hard aan de slag om de biodiversiteit te verhogen en de snor, zwarte stern, roerdomp en porseleinhoen zich thuis te laten voelen in dit gebied.

Met dank aan? Onze Beschermers en een UVAN-subsidie voor meer aaneengesloten natuur.

Met dank aan? Onze donateurs en het Cultuurfonds.

3. Eendenkooi Roodnat

Cultuurhistorie met hoge natuurwaarden

Wat? Een eendenkooi in uitstekende staat, met omliggende kooibossen. Een prachtig gebied met hoge natuurwaarden van totaal 6,35 hectare.

Waarom? Een stukje cultuurhistorie behouden voor toekomstige generaties en toegankelijk te maken voor kleinschalige excursies.

Wat gaan we doen? De rust bewaken en op termijn wellicht kleinschalige excursies organiseren.

Wat wordt het resultaat? Een prachtige oase van rust in onze drukke provincie met een rijke biodiversiteit: planten als koekoeksbloemen en kale jonkers, dieren als de grote zilverreiger, de visarend, de bosuil, reeën, steenmarters en veel eenden als de wilde eend, wintertaling, smient en krakeend.

Met dank aan? Het Cultuurfonds, het Dinamo Fonds en een gulle donateur.

Foto: Lynn Hagendoorn Bekijk gebied

Help de natuur uitbreiden

Zuid-Holland is de provincie met de minste natuur. Slechts 53 m² groen per inwoner tegenover een landelijk gemiddelde van 281 m². Daarom zetten wij ons in voor meer natuur en een betere bescherming. Help je mee?

Doe een donatie
  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder