Over de route
Dit korte wandelrondje toont je de Krimpenerwaard in een notendop. Je wandelt over een tiendweg, een houtkade en zelfs dwars door de weilanden, met koeien als gezelschap. Naamgever van de route is een vogelplas die het Zuid-Hollands Landschap in 1997 heeft aangelegd. En met succes! Vanuit de overdekte vogelkijkhut kun je talrijke eendensoorten en steltlopers spotten.
Enkele hoogtepunten
- 1. Beschutte aanloop
- 2. Vogelplas
- 3. Landscheiding
- 4. Oerbomen
- 5. Tiendweg
In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.
Praktische info
Tijdelijk niet toegankelijk
Let op! I.v.m. werkzaamheden is Polder Middelblok naar verwachting tot januari 2025 niet bereikbaar. Kijk voor meer informatie op: Planning en uitvoering – Veenweiden Krimpenerwaard
Parkeren
Auto: volg vanaf de Dorpsstraat in Gouderak de Essendreef de dijk af. Ga 300 m rechtdoor, dan links van het water rechtdoor. Sla aan het einde rechtsaf. Parkeer aan het einde rechts (Grutto). Wandel over het fietspad (Snippejagerskade) richting Berkenwoude en pak na 750 m de route op bij wandelknooppunt 62.
Openbaar vervoer
OV: buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte De Waal in Gouderak. Wandel het dorp in en ga na 100 m links de dijk af. Wandel 300 m rechtdoor, dan rechtdoor langs het water (rode pijl). Sla aan het einde rechts af. Ga na 125 m linksaf via het fietspad (Snippejagerskade). Pak de route na 750 m op bij wandelknooppunt 62. Zie ook 9292.nl.
Honden aangelijnd
Honden mogen alleen aangelijnd mee. Let op de bordjes.
Ongeschikt voor rolstoelen
Deze wandeling gaat deels door weilanden en over onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens.
Bijzonderheden
Deze route is goed te combineren met de Stolwijse Boezemroute.
Vogels kijken
Bij de vogelplas is een vogelkijkhut gebouwd zodat u ongezien verschillende steltlopers en eenden kunt bespieden. Zo kunt u de schuwe vogels op relatief geringe afstand zien, iets wat in het open veld meestal niet goed mogelijk is.