Column: Niet zo populair, de populier. Of toch wel?

Ik wil een lans breken voor de populier. En ik ben niet de enige: steeds vaker hoor ik voorzichtig positieve geluiden over het nut en de schoonheid van deze boom die onlosmakelijk is verbonden met ons Hollandse landschap.

In rechte lijnen

Je (her)kent hem zelf waarschijnlijk ook: met zijn eindeloze rijen langs wegen en kanalen vormt hij de groene ruggengraat van Nederland. Ik zet inderdaad hoog in want deze snelgroeier onder de bomen verdient waardering. Nog te vaak koppen de krantenartikelen weinig goeds over de populier: kap uit angst voor takbreuk en waaibomenhout. Zelfs mijn vader moet de populier niet: als fervent klompendrager loopt hij liever op klompen gemaakt van wilgenhout. “Want die lopen een stuk lekkerder dan die van populier”, aldus mijn vader. Kortom, tijd voor een ander geluid.

Niet één, maar drie soorten populieren

We kennen in Nederland twee – of drie – inheemse populieren: de zwarte populier en de ratelpopulier. Over de twijfelachtige derde, de witte abeel – ook wel zilverpopulier genoemd, zijn de meningen verdeeld of deze tot de Nederlandse flora gerekend mag worden. Afijn, er zijn in elk geval meer dan genoeg redenen om ze te koesteren.

Een populaire boom

Zomaar een greep uit die lange lijst: meer dan 50 soorten vogels vinden hierin een plek om te broeden; ontelbaar veel insecten wonen in en om de populier en meer dan 10 soorten paddenstoelen zijn volledig afhankelijk van peppels zoals ze in de volksmond ook wel worden genoemd. Dankzij zijn snelle groei ontstaat er bovendien onder een populier heel snel een aangenaam klimaat. Tel daarbij op dat de kroon relatief veel licht doorlaat, het blad gemakkelijk verteert en je hebt een uitstekende voedingsbodem voor allerlei struiken en kruiden. Waar vervolgens weer veel dieren voedsel vinden of een schuilplek. Zie hier de onlosmakelijkheid van de natuur.

Persoonlijk houd ik ook gewoon van de populier om een veel eenvoudigere reden en word al blij wanneer ik de wind de bladeren zachtjes laat ‘ratelen’.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder