Column: Kleine Beer
Een grote appelbladroller. En wat een mooi exemplaar! Je zou bijna denken dat ik een nieuw handig keukenhulpje heb ontdekt. Maar nee hoor, ik vond deze nachtvlinder onlangs in de lichtval – een sjiek woord voor een emmer met daarin een lampje en wat eierdozen.
Parallelle wereld
Hij was in het goede gezelschap van een glad beertjes, purpermot, kleine beer en een paar marmerschietmotten. Zij leven, samen met nog ruim 2000 nachtvlindersoorten in een soort parallelle wereld met die van ons. Wanneer wij mensen slapen, ontwaken nachtvlinders om op zoek te gaan naar voedsel. Om te overleven in het donker hebben zij een paar vernuftige aanpassingen gedaan. Hieronder een paar weetjes waardoor je deze kleine, onzichtbare insecten op waarde zult gaan schatten, geheel terecht.
Wist je dat:
- De meeste nachtvlinders inderdaad ’s nachts vliegen maar een aantal juist overdag actief zijn.
- Veel nachtvlinders navigeren op markante dingen in het landschap, zoals een dijk of opvallende boom.
- Van de huismoeder zelfs bekend is dat zij zich kan oriënteren op sterren.
- Nachtvlinders een supergoed ontwikkeld reukvermogen hebben. Heel handig bij het vinden van een partner of voedselplant in het donker.
- Een kleine beer een dik behaard lijfje heeft om afkoeling in de nacht te voorkomen.
Net als de kleine beer dragen heel veel andere nachtvlinders ook de meest fantastische namen: van huismoeder tot bont schaapje en van rood weeskind tot witte tijger. Ben je, net als ik, nieuwsgierig waar die mooie namen vandaan komen? Dan is het heel leuk om de site van de Vlinderstichting te bezoeken. Zij zijn de archieven ingedoken om een aantal opvallende namen te verklaren. Zo kom je er bijvoorbeeld achter waar het kameeltje zijn naam aan te danken heeft. En hoe de wapendager aan zijn trotse naam komt.
Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap
Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.
Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap