Column: Griezelen in Klein Profijt
Ik wist dat ze bestonden, slakken die worden overgenomen door parasieten. Het klonk altijd een beetje buitenaards. Ik had erover gelezen, ervan gehoord en ik had ze op beeld gezien. En toen liep ik er vorige week zelf eentje tegen het lijf, gewoon in het griend van Klein Profijt bij Rhoon.
Onfortuinlijk slakje
Dit is het bijzondere verhaal van de Leucochloridium paradoxum, een parasiet in de vorm van een worm. Het verhaal begint bij de barnsteenslak. Een prachtige kleine slak met een huisje zo dun dat het doorzichtig is en bij een kleine aanraking al kan scheuren. Deze slak is de onfortuinlijke drager van de parasitaire worm.
“Het klonk altijd een beetje buitenaards. Ik had erover gelezen, ervan gehoord en ik had ze op beeld gezien. En toen liep ik er vorige week zelf eentje tegen het lijf.”
Boswachter Mirjam, Zuid-Hollands Landschap
Buitenaards bijzonder
Eenmaal binnengedrongen neemt de larve van de parasiet het leven van de slak over en ontwikkelt knotsvormige uitsteeksels in de oogtentakels van de slak. Dik en in fel groen met wit maken de uitsteeksels pulserende bewegingen. Van een afstandje hebben deze wel wat weg van een rups.
Handig, want dit verleidt vogels om de slak op te eten. Om die kans te vergroten ‘stuurt’ de larve de slak ook nog eens naar een hoog punt. De larve heeft een vogel namelijk nodig voor de volgende stap in zijn ontwikkeling: die van een worm. Als worm kan hij zich namelijk weer voortplanten. Via vogelpoep verspreidt de parasiet zich in de omgeving om weer meer slakken te kunnen infecteren.
En zo is de cirkel voor deze parasiet rond. Griezelig. Buitenaards bijzonder.
Klein Profijt bezoeken?
Trek je laarzen aan en kom genieten van dit bijzondere zoetwatergetijdengebied. De wilgenjungle zit vol leven!
Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap
Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.
Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap