De comeback van de lepelaar
Geschreven door Boswachter Mirjam
Datum: 28 mei 2023
Daar zijn ze dan: twee paar lepelaars in Sophiapolder. Nogal onhandig met grote takken in hun lepelvormige snavel landen ze in de bramen. Op zoek naar een veilige plek om een nest te bouwen. Mijn hart maakte een sprongetje!
Ik weet nog dat ik mijn eerste lepelaar zag in een polderslootje achter ons huis. Met zijn kop zachtjes heen en weer bewegend en zijn snavel in het ondiepe water zeefde hij visjes, slakken en bloedzuigers. Het voelde als het spotten van een exotische vogel want wat een mooie snavel, grote kuif en spierwit verenkleed. Begin jaren negentig van de vorige eeuw was het ook best bijzonder als je er eentje zag. Met nog geen 500 broedparen was de lepelaar een schaarse verschijning. Maar met de wetenschap dat in 1970 nog slechts 170 paar in Nederland broedde, was de vogel voorzichtig bezig met een come back.
Gelukkig is sindsdien de lijn stijgend. Inmiddels vinden naar schatting 3700 paren een plekje om een nest te bouwen. Dit jaar dus ook in Sophiapolder. De twee paren doen me denken aan een hond die met een te grote stok in z’n bek niet door een deur past, maar het toch blijft proberen. En dat het dan uiteindelijk ook nog lukt. Vaak winnen aanhouders, dus fingers crossed dat deze lepelaars zich ook niet zomaar gewonnen geven. En we over een tijdje de nieuwe generatie mogen verwelkomen.
Zelf Sophiapolder bezoeken?
Van maart t/m oktober kun je op woensdag, zaterdag of zondag met een pontje meevaren naar het vogelrijke eiland. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken over vlonders. Onze vrijwilligers zetten je gratis over!
Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap
Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.
Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap