Column: Kleine kriebelbeestjes

Insecten zijn er altijd en overal. Sterker nog, meer dan 80% van onze biodiversiteit bestaat uit insecten! Zij ruimen op, zijn zelf voedsel voor heel veel andere dieren en zorgen voor bestuiving van planten. Ook van onze groenten en fruitgewassen. Kortom, we kunnen niet om ze heen. Maar we zien ze vaak wel over het hoofd. Om de eenvoudige reden dat ze vaak (piep)klein zijn.

Libelle_Klein_Profijt_Wouter_Boer
Witsnuit libel Wouter Boer

Gedaantewisseling in de zomer

Nu het zomer is, laten insecten zich makkelijker zien omdat een groot aantal een bijzondere gedaantewisseling ondergaat. Van onopvallende verschijningen naar prachtige volwassen dieren. Libellen zijn een meester hierin. Na twee jaar als larve onopvallend in het water geleefd te hebben, ondergaan ze een metamorfose en vliegen vervolgens als kleine helikopters rond. Niet te missen! Vlinders kunnen er natuurlijk ook wat van, maar mijn oog valt deze weken op het kleine grut.

Kleine insecten in de spotlight

Spuugbeestjes die zich tegoed doen aan het sap van planten. Terwijl ze dit voorjaar nog als piepkleine nimf druppels in m’n net lieten vallen uit hun schuimbad vol belletjes. Of ik bewonder een weideschaduwwants. Zo mooi is zijn tekening op het schild. Amper een centimeter groot! Of een strekspin die zich verstopt tussen de bladeren van heelblaadje. Met zijn poten gestrekt en bewegingloos zie je hem zo over het hoofd. Maar hij is degene die de mooiste webben spint tussen het gras.

De zoektocht naar de groene schildpadkever

Zo zijn er nog ontelbaar veel soorten die ik in deze tijd van het jaar bewonder. En toch krijg ik er eentje maar niet in het vizier: de groene schildpadkever. Een kevertje van nog geen centimeter groot, maar met recht vernoemd. In alles lijkt dit kleine kevertje op een miniatuurversie van zijn grote broer, de schildpad. Mijn collega vond hem onlangs op Sophiapolder. Ik zoek deze zomer nog even door.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder