Zandhagedis
De zandhagedis, ook wel duinhagedis (Lacerta agilis), is een hagedis uit de familie echte hagedissen. Hij is een robuust gebouwde hagedis met een zwaargebouwde kop en kan tot 21 cm lang worden. De mannetjes vallen in het voorjaar en de zomer op door de groene kleur op hun flanken. Bij de zandhagedis zijn de schubben midden op de rug smaller en duidelijker gekield dan de schubben aan weerszijde daarvan.
Kleine ongewervelden
Aan het eind van de winter ontwaakt de zandhagedis uit zijn winterslaap. Na twee vervellingen krijgt hij zijn baltskleuren. Om zijn voedsel te vinden zoekt de bodembewoner tussen de vegetatie naar voedsel. De zandhagedis is een insecteneter die leeft van kleine ongewervelden. Het voedselpatroon is afhankelijk van de beschikbaarheid van prooidieren, wat samenhangt met het vegetatietype en het jaargetijde. Prooien die hij veel eet zijn spinnen, sprinkhanen, kevers, vliegen, cicaden, wantsen, vlinders en insectenlarven zoals rupsen. Tijdens zonnig weer is hij actief en is dan erg vraatzuchtig en jaagt op alles wat beweegt en in de bek past.
Leefgebied
De zandhagedis wordt soms in hoge dichtheid aangetroffen, maar de dieren leven solitair in een eigen territorium, waarbij hij het hol beschermd. In Nederland is de zandhagedis sterk gebonden aan duin- en heidegebieden, vooral hoger gelegen zandgronden, zoals de kustduinen en de hoger gelegen Veluwe. Ook stuwwallen en rivierduinen zijn biotopen van de hagedis. In onze regio heb je kans om de zandhagedis te bewonderen in het Nationaal Park Hollandse Duinen.