Roerdomp
De roerdomp (Botaurus stellaris) is een middelgrote, bruine reiger die door zijn bruine schutkleur meestal verborgen blijft in het riet. Hij is kleiner dan de bekende blauwe reiger. Vanwege zijn camouflage valt hij vooral op door het geluid dat hij maakt: het vreemde, diepe ‘hoempen’. De roerdomp is bekend om zijn ‘paalhouding’. Hierbij imiteert hij een pol riet door stijf rechtop te gaan staan. Een andere naam voor de roerdomp is ‘rietreiger’.
De jacht
De roerdomp broedt in moerassen die rijk zijn aan stevig, oud waterriet. Het is een stand- en trekvogel, die in strengere winters forse verliezen kan lijden. Vissen, kikkers, muizen en grote insecten vormen zijn belangrijkste voedselbron. Roerdompen jagen meestal in rietland, in of vlak boven het water.
Holle Mare
In 2018 waren er in Nederland rond de 400 broedparen. De kans op het zien van deze uiterst schaarse broedvogel is in de winter groter dan in de zomer. Dit komt omdat er dan simpelweg meer roerdompen in Nederland zijn. Daarnaast verlaat hij ‘s winters vaker het riet om voedsel te zoeken. De soort is bijna verdwenen uit de veenmoerassen bij Nieuwkoop, Zouweboezem en Kinderdijk. Ze broeden steeds meer in de rietstroken in het duingebied. Ook is de roerdomp langs het Haringvliet, in de Biesbosch en in de recreatiegebieden in Midden-Delfland gespot. Ons natuurgebied, het kleinschalige landschap van de Holle Mare is een geschikt leefgebied voor talloze planten en diersoorten, waaronder de roerdomp. Hij voelt zich veilig in het overjarige riet.