Patrijs
De patrijs of het veldhoen (Perdix perdix) is goed gecamoufleerd met een bruin en grijs gestreept kleed, kastanjebruine strepen op de flanken en een grijze borst. Zijn keel en gezicht zijn oranjebruin en op de buik zit een grote donkerbruine vlek. Een volwassen patrijs is 28 à 32 centimeter lang en is compact met een rond lichaam. Patrijzen zijn vaak in kleine groepen te zien.
Vogel van het boerenland
Tot circa 1975 was de patrijs een vrij gewone vogel van het boerenland. Sindsdien zijn de aantallen sterk afgenomen. Tussen 2013 en 2015 was de broedpopulatie 4500-5500. De patrijs is nu in grote delen van Nederland een bijzonderheid geworden. Net als andere vogels van het boerenland. Door stadsuitbreiding, grootschalig en intensief gebruik van landbouwgrond en natuurlijke vijanden als de vos en de kraai, worden diverse weidevogels, zoals de patrijs met uitsterven bedreigd. De patrijs is altijd een favoriet doelwit geweest voor jagers, maar zij hebben de jacht op de soort gestaakt.
► Speel geluid af 🎶
Weidevogelcampagne
Het zijn nog maar een paar plekken waar de soort voorkomt. De grootste kolonies vinden we in de Bollenstreek, de grote droogmakerijen en langs de zuidrand van de Hoeksche Waard. Met een deel van de bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en de opbrengst van onze eigen weidevogelcampagne kunnen wij aanpassingen doen voor een aantrekkelijk leefgebied, rijk aan insecten en wormen. In kansrijke gebieden komt vijf tot tien procent ‘groenblauwe dooradering’ voor de dieren: bredere akkerranden en gerichte maatregelen voor de patrijs.