Nachtegaal

De nachtegaal (in dichterlijke taal ook filomeel; Luscinia megarhynchos) heeft een onopvallend verendek. Zijn bovenkant is egaal bruin van kleur met een oranjebruine staart. De onderzijde van de nachtegaal is lichtgrijs. Het oog is zwart en opvallend groot voor een vogel van 16,5 cm.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Zang

De naam van de nachtegaal is afgeleid van het Germaanse “galan”, dat betekent galmend zingen. Hij staat bekend om zijn uitbundige zang: luid, veelzijdig, karakteristiek, fabelachtig. De zang bevat pauzes, fluittonen, trillers en crescendo’s. ’s Nachts is de zang het vaakst hoorbaar. In de volksvertellingen kondigt de nachtegaal de lente aan. Het is de vogel van mei, maar hij is ook en vooral het symbool van de liefde. Daarom houdt de nachtegaal dichters en componisten al eeuwenlang bezig.

Speel geluid af 🎶

Vogelboulevardroute

De nachtegaal houdt zich het liefst op in dicht struikgewas, vaak met brandnetels. Het aantal overwinteraars in Nederland is onbekend. Aan broedparen zijn er naar schatting tussen de 5900 en 7300 (2013-2015). 28% van de populatie broedt in Zuid-Holland. Vooral tussen Den Haag en Katwijk en tussen Noordwijk en Vogelenzang en de Biesbosch. Op Goeree-Overflakkee raken de buitendijkse gebieden steeds meer begroeid, wat de nachtegaal aantrekt. In onze gebieden is de nachtegaal te horen tijdens de vogelboulevardroute bij Oostvoorne.

Route aanvragen

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder