Noordse woelmuis voelt zich snel weer thuis op het Groene Strand

Het Groene Strand bij Oostvoorne is een uitgestrekt rietmoeras van 64 hectare. Ooit lag hier strand, maar tegenwoordig heeft de zee hier minder invloed. In de afgelopen jaren hebben onze boswachters gemerkt dat het gebied steeds droger wordt en aan het verruigen is. Kwetsbare plant- en diersoorten komen hierdoor in het nauw. Daarom gaat het Zuid-Hollands Landschap de komende maanden aan de slag om de natuur te herstellen.

Waterbeheer volgens het ritme van de natuur

Door wandelpaden op te hogen en een aantal nieuwe duikers te plaatsen, kunnen we het water op peil houden volgens het ritme van de natuur. Dat betekent nat in de winter en droger in de zomer.

Voor de Noordse woelmuis en groenknolorchis is dit goed nieuws, want dat zijn precies de omstandigheden die ze nodig hebben. Noordse woelmuizen leven in rietmoerassen, waar ze zwemmen, duiken, graven en hun jongen krijgen. Ze hebben deze natte gebieden nodig; andere muizensoorten kunnen daar niet overleven. Zodra andere muizensoorten in een gebied komen, verdwijnt de Noordse woelmuis.

De groenknolorchis is een van de zeldzaamste Europese wilde orchideeën, die vooral voorkomt in jonge, natte, kalkrijke duinvalleien. Deze orchis kan alleen overleven in dynamische duingebieden met voortdurende jonge duinvorming en in veenmoerassen met basisch kwelwater of voedselarm oppervlaktewater.

Wandelpaden afgesloten tijdens werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden, die duren van 15 september tot 15 oktober, zijn de wandelpaden afgesloten (zie kaartje). Omdat we daarna de winter ingaan, zullen de paden naar verwachting nog een aantal maanden slecht begaanbaar zijn. Samen met de aannemer doen we ons uiterste best om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder