Noodoproep voor vlinders krijgt veel steun van Beschermers

Meer dan 4.000 Beschermers en donateurs steunen onze campagne om vlinders te beschermen in Zuid-Holland. Daar zijn we heel blij mee, want het behoud van vlinders en hun leefomgeving is ontzettend belangrijk voor een gezond ecosysteem en biodiversiteit. Onze boswachters zetten zich in voor het ontwikkelen van gebieden die een thuis bieden aan vlinders en andere bestuivers. Jouw steun is nog steeds hard nodig om dit belangrijke werk voort te zetten!

Argusvlinder
Argusvlinder Bart Vastenhouw

Lichtpuntjes in moeilijke tijden

Vlinders hebben het zwaar in Nederland. In slechts dertig jaar tijd is de helft van alle vlinders verdwenen. Hoewel gespecialiseerd beheer in gebieden van het Zuid-Hollands Landschap een lichte verbetering laat zien, blijft de situatie zorgwekkend. De Nationale Vlindertelling van dit jaar bevestigt dit: deelnemers zagen gemiddeld slechts vijf vlinders, een daling ten opzichte van acht vlinders vorig jaar en zestien vlinders in de beginjaren. (Bron NOS) Positief is dat er nog steeds een diversiteit aan vlindersoorten aanwezig is en dat er momenteel weer nieuwe vlinders uit hun poppen komen.

Bloeiende kruiden dankzij deskundig beheer

Onze gebieden in de Krimpenerwaard staan bijvoorbeeld vol orchissen, wat duidt op gezond blauwgrasland. In de polder kleuren sommige plekken paars van de Spaanse ruiter en geel van het streepzaad en ratelaars. Dit levert prachtige plaatjes op én volop voedsel voor vlinders. Hoopvol voor bedreigde soorten als de argusvlinder en de zilveren maan.

Op natuureiland Sophiapolder staan allerlei kruiden op de dijk in bloei. Elke vlinder heeft zijn voorkeur: op fluitenkruid komt bijvoorbeeld, als een van de weinige dagvlinders, het landkaartje af. De grote kaardenbol is een nectarplant voor meerdere vlindersoorten. Deze zomer hopen we ook dat er volop bruine blauwtjes en kleine vuurvlinders te zien zijn.

In de Holle Mare op Voorne-Putten bloeien door handmatig inzaaien zowel nectar- als waardplanten, zodat vlinders én hun kroost aan tafel kunnen. Judaspenning is bijvoorbeeld voor het oranjetipje een belangrijke voedingsbron voor zowel de rups als de volwassen vlinder. De pinksterbloem brengt de rupsen van het klein geaderd witje groot.

In de duinnatuur van Langeveld spot je met een beetje geluk vlinders als het icarusblauwtje, de gehakkelde aurelia en de aardbeivlinder. Op de voedselarme grond staan daar bloeiende kruiden en de open plekken en poelen zorgen voor een grotere soortenrijkdom.

Veel dank aan alle donateurs en Beschermers die al voor de vlinder gedoneerd hebben! 🦋

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder