Unieke kans voor bescherming Bonnenpolder
De Bonnenpolder, naast het Staelduinse Bos, staat op het punt te veranderen. En het wordt er alleen maar mooier en gevarieerder op! De polder blijft open en groen, maar er komt veel meer natuur en het gebied wordt beter toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Je geniet er straks van bloeiende bloemen in de polder, jonge duinen aan de bosrand of een jagende grote zilverreiger aan de oever van de poldersloten.
Meer natuur in Zuid-Holland
De toekomst van de Bonnenpolder is al tientallen jaren onzeker. Oprukkende bebouwing is één van de gevaren die in de Randstad continu op de loer ligt. In een klap 128 hectare natuur beschermen is een unieke kans. Juist hier, in één van de drukste gebieden van Zuid-Holland, is het belangrijk een open en groene polder te behouden voor toekomstige generaties. Want slechts 6 procent van Zuid-Holland is beschermde natuur.
Garantie voor een open en groene polder
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap werkt samen met Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland om dit mooie plan te kunnen realiseren. “Dit is een unieke kans waar mijn hart sneller van gaat kloppen!”, zegt Arjan van den Heuvel, Regiohoofd bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en beheerder van het Staelduinse Bos. “En bovendien broodnodig, want de enige manier om dit karakteristieke en eeuwenoude polderlandschap veilig te stellen voor later, is door het per direct als natuurgebied te gaan beschermen. Net als wij, wil ook Natuurbegraven Nederland de natuurwaarden in het gebied vergroten en zorgen voor zoveel mogelijk natuurvariatie. Dankzij hun investering, én door begraven in de natuur op een deel van deze grond (30 van de 128 hectare) mogelijk te maken, zien wij dat onze jarenlange wens financieel haalbaar wordt. Dus laten we dat samen gaan doen, want zo’n kans krijgen we maar één keer.”
Het plan in het kort
- 128 hectare nieuwe natuur direct aan het Staelduinse Bos
- De polder blijft open en cultuurhistorische elementen worden hersteld
- Behoud van het landschap met meer ruimte voor bloemen, insecten en vogels
- 30 hectare wordt natuurbegraafplaats waar mensen zelf hun laatste rustplaats uitkiezen
- De polder wordt beter toegankelijk voor recreatie met 11 km nieuwe wandelpaden en 4 km nieuwe fietspaden
- Het gebied blijft autoluw
- Hoeve Rijckevorsel open voor publiek (horeca, natuurspeeltuin, landwinkel met streekproducten)
Onderstaande video geeft een korte impressie.
Meer informatie
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Kijk dan op de speciale site:Natuur in de Bonnen