Uitbreiding Haarlemmertrekvaart: 3,6 hectare natuur erbij!

Met trots kondigt het Zuid-Hollands Landschap de uitbreiding van het beschermde natuurgebied langs de Haarlemmertrekvaart aan. Dankzij deze aankoop is er 3,6 hectare natuur bijgekomen, een belangrijke stap om de biodiversiteit in dit gebied te versterken.

Bekijk hier de locatie

Ecologische verbindingszone 

De nieuw verworven 3,6 hectare bestaat uit twee percelen. Beide percelen maken deel uit van de ecologische verbindingszone en grenzen aan het landgoed Wassergeest. Voor Het Zuid-Hollands Landschap is dit een belangrijke stap voor het beheer van de aangrenzende natuurgebieden. Boswachter Maarten Laming vertelt: “Waar voorheen toestemming nodig was om over deze percelen te gaan om bij ons terrein Haarlemmertrekvaart te komen, is dat dankzij deze uitbreiding nu niet langer het geval. 

Vergroten van de biodiversiteit

Nu de aankoop rond is, gaan we aan de slag met een inrichtings- en beheerplan. De Haarlemmertrekvaart is een belangrijke ecologische verbindingszone tussen Haarlem en Leiden. Eén van de wensen is het omvormen van het beboste gebied langs de trekvaart tot een kruidenrijke moeraszone – om zo de biodiversiteit te vergroten. Op deze manier kunnen we diverse libellensoorten aantrekken, zoals de glassnijder, bloedrode heidelibel, vuurjuffer en keizerlibel. Daarbij krijgen vissen zoals de bittervoorn, kleine modderkruiper, kroeskarper, vetje, zeelt en paling de kans om zich in dit gebied te gaan vestigen.

Een mooie stap voor de natuur in Zuid-Holland

De uitbreiding van dit natuurgebied is weer een stap in de goede richting voor het versterken van natuurlijke ecosystemen in de provincie Zuid-Holland. Neem anders zelf een kijkje! Via de naastgelegen weg ‘Leidsevaart’ kun je met de fiets langs de Haarlemmertrekvaart zelf de schoonheid ontdekken.

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder