Groene impuls voor de Zouweboezem
Samen met de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij werken we hard aan het herstel van de Zouweboezem. Dit is een Natura 2000-gebied bij Lexmond vol moerassen en rietvelden. In 2019 heeft de provincie Utrecht een beheerplan vastgesteld om de natuur in zes jaar te versterken. Het Zuid-Hollands Landschap neemt allerlei maatregelen om bedreigde moerasvogels en zeldzame waterdieren te beschermen.
Een deel van die maatregelen hebben we in de afgelopen twee jaar al uitgevoerd. Deze zomer ronden we de werkzaamheden af. Daarna monitoren we of het beoogde effect wordt bereikt of dat er bijgestuurd moet worden.
Zeldzame porseleinhoen
De porseleinhoen is bij uitstek een bewoner van pioniermoeras. Door het waterpeil te verhogen willen we van De Kikker (zo heet een klein deelgebied van de Zouweboezem) een aantrekkelijke broedplaats maken. We brengen hier het waterpeil omhoog door een nieuwe inlaat. Ook maken we grondkades en een uitlaatstuw. De benodigde grond halen we uit een naastgelegen terrein. Deze graafwerkzaamheden kunnen voor hinder zorgen in augustus 2022.
Bescherming moerasvogels
In 2020 hebben we drijvende eilandjes geplaatst om de aangroei van waterriet te stimuleren. Zo werken we aan nieuwe broedgebied voor moerasvogels en de zwarte stern. We helpen de zwarte stern ook met nestvlotjes waarop ze kunnen broeden.
Zoeken naar balans
Hoewel de nestvlotjes druk gebruikt worden, heeft het ook een nadeel. Voor roofdieren is het meteen duidelijk waar er gebroed wordt. Vanuit het bosje bij De Kikker gaan roofvogels op jacht naar (jonge) zwarte sterns. Door het bosje te kappen vergroten we de overlevingskansen voor de zwarte stern. Met de kap herstellen we de situatie van voor de jaren ‘50. Het gebied is toen ontgonnen en beplant met populieren en griendhout.
We gaan in dit gebied het kwelwater vasthouden en zo nodig iets aanvullen. Hierdoor kan het moeras zich herstellen. Door af en toe te maaien en het maaisel af te voeren verhogen we de biodiversiteit.