Eerste stap naar emissiearm werken in natuurgebieden: pilot met elektrische graafmachine in Hoek van Holland
In Hoek van Holland wordt een belangrijke stap gezet richting emissiearm werken in natuurgebieden. Bij de herinrichting van het voormalig Vafamilterrein tot natuurgebied maakt een elektrische graafmachine gebruik van reststroom afkomstig van het RET-netwerk. Deze primeur is mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, RET en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Hoewel nog niet alle mobiele werktuigen elektrisch inzetbaar zijn vanwege krachtbeperkingen, laat dit project zien dat de eerste stappen worden gezet richting een duurzame toekomst.
Reststroom van RET-netwerk ingezet
De elektrische graafmachine wordt opgeladen via een speciaal laadpunt op het terrein, dat is aangesloten op een transformator van het tramnetwerk van de RET. Deze stroom, die overblijft omdat trams en metro’s niet altijd alle beschikbare capaciteit gebruiken, wordt nu ingezet voor emissiearm werken. Linda Boot van de RET licht toe: “De RET is de eerste ov-partij in Nederland en zover wij weten zelfs in Europa, die een vergunning heeft gekregen om stroom te leveren aan anderen. Doordat onze voertuigen – zoals de tram en metro – niet altijd alle beschikbare stroom verbruiken, is er vaak capaciteit op het elektriciteitsnet over. Daarom werken we aan manieren om ons energienetwerk slimmer te gebruiken, zoals hier in Hoek van Holland met de aansluiting op ons netwerk om bouwmaterieel op te laden. In feite is ons bovenleidingnetwerk het langste verlengsnoer van Rotterdam. Dit biedt enorm veel mogelijkheden en de RET kan hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de netcongestie.”
Eerste project met emissieloos bouwen in een natuurgebied
De gemeente Rotterdam gaf opdracht voor de herinrichting van het voormalig militair kampeerterrein, een 3 hectare groot gebied gelegen tussen de Vinetaduin en de Hoekse Bosjes. Sinds de overdracht aan het Zuid-Hollands Landschap wordt het terrein ontwikkeld tot een natuurgebied met ruimte voor groen en biodiversiteit. Dat dit voor een deel emissiearm gebeurt, was een eis van de gemeente. Wethouder Zeegers benadrukt: “Ik ben trots dat we samen hebben gewerkt aan een innovatieve oplossing om de uitstoot bij de herinrichting van het Vafamilterrein naar beneden te brengen.”, vertelt wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). “Rotterdam juicht dit soort initiatieven toe, vooral omdat ze door de afgekondigde netcongestie nóg belangrijker zijn geworden. Bovendien gaan we in Rotterdam voor een gezonde stad met schone lucht, waar iedereen met plezier woont, werkt en leeft. Groei van de stad daarbij gaat hand in hand met het verbeteren van de luchtkwaliteit en het tegengaan van de CO2- uitstoot.”
Pilotproject voor emissieloos werken in natuurgebieden
Voor het Zuid-Hollands Landschap is dit de eerste ervaring met het gebruik van elektrische mobiele werktuigen. Directeur Jos Bisschops vertelt: “In natuurgebieden zoals dit, grenzend aan Natura 2000-gebieden, is emissiearm werken een belangrijke stap in het beschermen van kwetsbare ecosystemen en het terugdringen van stikstofuitstoot. Wij zijn trots dat deze pilot juist in ons gebied van start gaat en zien dit als een eerste stap richting een toekomst waarin emissiearm bouwen en werken de norm wordt.”
Een belangrijke eerste stap
Dit project markeert het begin van een grotere beweging richting emissiearm werken, met speciale aandacht voor natuurgebieden waar de impact van uitstoot nog groter is. Het Zuid-Hollands Landschap is verheugd over de samenwerking met de gemeente Rotterdam en RET en is dankbaar voor de keuze om het herinrichtingsproject van het oude Vafamilterrein hiervoor als eerste project te kiezen. Samen laten wij zien dat duurzaamheid en natuurontwikkeling hand in hand kunnen gaan.