Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Sander Nagel

Over dit gebied

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst (40 hectare) ligt op een strandwal in Noordwijkerhout, direct naast de bollenvelden. De statige lanen, Spiegelvijver en uitzichtheuvel brengen je terug naar de tijd waarin hier welgestelde dames en heren flaneerden. Het Zuid-Hollands Landschap heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de landgoedallure in het gebied terug te brengen. Tegelijkertijd beschermen we de parkachtige natuur, waarin vleermuizen, bosuilen en ijsvogels zich thuis voelen. Tijdens een wandeling geniet je er het meeste van. Neem je verrekijker mee, want vanachter het vogelkijkscherm bij de grote vijver kun je ongegeneerd de watervogels bespieden. Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Geschiedenis

Het grote landgoed Leeuwenhorst is ontstaan op de gronden van de Abdij van Leeuwenhorst. Dit klooster werd in de Tachtigjarige Oorlog verwoest. Op het kloosterterrein ontstonden in de loop der eeuwen vier verschillende buitenplaatsen: Oud Leeuwenhorst, Dijkenburg, Nieuw Leeuwenhorst en Klein Leeuwenhorst. Hier trokken ’s zomers de welgestelden naartoe die de stinkende stad wilden ontvluchten. Vanaf de zeventiende eeuw werd het landgoed na iedere verkoop verder verfraaid en kreeg het steeds meer allure. 

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter een deel van het parkbos gekapt bij de aanleg van de Atlantikwall. De grote waterpartij die er nu ligt, is een overblijfsel van de tankgracht uit die tijd. De kale vlakte van toen is nu begroeid met jonge bossen. 

Wat doen wij?

De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om het cultuurhistorische en romantische karakter van rond 1880 terug te krijgen op het landgoed. Daardoor heb je nu vanaf de Koepelberg, de uitzichtheuvel aan het einde van de Spiegelvijver, weer vrij zicht op landhuis Dijckenburch. De Spiegelvijver is ook schoongemaakt. Dat is niet alleen voor bezoekers mooi. Ook voor dieren zijn deze aanpassingen positief. IJsvogels houden bijvoorbeeld van schoon water, zodat ze makkelijker kunnen jagen op vis. Ook in andere delen van het bos ondersteunen we de natuur. We maaien en voeren af, maar we begrazen ook af en toe met schapen. Dat zorgt voor een grote diversiteit aan planten. 

Vleermuizen en vogels

Tussen en in de hoge bomen van het landgoed leven dieren, die vaak een verborgen bestaan leiden. Zoals de bosuil, die vaak alleen met zijn spookachtige roep zijn aanwezigheid verraadt. Ook de vleermuizen komen pas rond de schemering in actie. Drie soorten leven er hier: de watervleermuis, de grootoorvleermuis en de dwergvleermuis. Meer kans op spotsucces heb je bij de grote vijver van het landgoed. Hier hebben we enkele jaren geleden een nieuw vogelscherm geplaatst. De vijver is vrijwel geheel omsloten door dicht struikgewas. Daardoor kunnen vogels er veilig rusten en foerageren. Onder andere aalscholvers, wintertalingen, slobeenden, smienten, grote zaagbekken en wilde eenden hebben de plas ontdekt. Een infobord bij het vogelkijkscherm helpt je om te bepalen welke vogel je ziet.

Vegetatie

Op het schraalgrasland naast de grote vijver groeien onder andere moerasrolklaver (gele bloempjes), veldlathyrus (lichtgele, kleine bloempjes in trossen bij elkaar) en rietorchis (orchidee met donkerroze bloemknoppen). Bij de imposante beuken op het landgoed groeien vaak eikvarens en lelietjes-van-dalen. De eikvaren is een kleine, wintergroene varen, die het liefst in oude bossen op zanderige grond groeit. In het voorjaar rolt hij zijn nieuwe bladeren hoopvol uit voor een nieuw seizoen. Lelietjes-van-dalen groeien in de schaduw van grote beuken en verspreiden een heerlijke geur. Ook de grote groepen rododendrons rond de Koepelberg getuigen van een rijk landgoedverleden.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen

Praktische info

Parkeren

Auto: volg de N206 en neem de afslag Noordwijkerhout-Zuid/Sassenheim. Ga beneden aan de afrit richting Leeuwenhorst en verderop bij de rotonde linksaf (Gooweg). Parkeer na 400 meter links op de grote parkeerplaats, zie Google Maps.

Openbaar vervoer

Buslijn 90 van Arriva rijdt van station Den Haag CS naar bushalte Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Dit is vlak naast de startplaats.

ov9292

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

Het gebied heeft half verharde paden. Na een regenbui kan het wel drassig worden. De klim naar de uitzichtheuvel is lastig, maar daar kun je eventueel eenvoudig omheen.

Horeca in de buurt

Even buiten het gebied kun je eten bij NH Leeuwenhorst, Langelaan 3, 2211 XT Noordwijkerhout, 0252 378 888.

Wandelen

Al wandelend genieten van de twee gezichten van dit landgoed. Een jong bos in het noordoosten, oeroud landgoedbos met resten van oude tuinen in het zuidwesten. Met de Konijnenroute kun je direct pad!

Route downloaden

Leuk voor kids

Over boomstammen kan je spannend over het water lopen. Neem voor de zekerheid droge kleren mee!

Vogels kijken

Verrekijker meenemen! Vanwege de vogels in de voormalige tankgracht en de ijsvogels bij de Spiegelvijver.

Locatie

Gooweg (Parkeerplaats Nieuw Leeuwenhorst), 2211 XX, Noordwijkerhout

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder