Veerstalblokboezem
Over dit gebied
Het Zuid-Hollands Landschap heeft de Veerstalblokboezem (6,5 hectare) langs de Hollandse IJssel onder Gouda al lang in bezit. Hierdoor heeft de natuur zich er volop kunnen ontwikkelen. De verschraalde graslanden zijn een ideale groeiplek voor kwetsbare planten als de welriekende nachtorchis, een geurige orchideeënsoort, en blauwe knoop, die bloeit met mooie blauwe bloemen. Je vindt er ook veel veenpluis en pijpenstrootje. De gras- en hooilanden in het gebied maaien we, zodat er geen bos ontstaat. In een ander deel van de Veerstalblokboezem houden we een klein bos in stand. Een grote reigerkolonie gebruikt dit als broedplek.
Kleurige planten
In de Veerstalblokboezem vind je naast schrale graslanden ook dotterbloemhooilanden. Omdat daar klei door de veengrond zit, groeien hier planten die tegen iets meer voedsel in de bodem kunnen. Je vindt er volop dotters. Maar ook andere planten zorgen er voor kleur. Zoals de echte koekoeksbloem met zijn sierlijke roze bloempjes, de gele egelboterbloem, knooppkruid met zijn paarse bloemhoofdjes en de roomwitte bloemetjes van de moerasspirea. We maaien het dotterbloemhooiland twee keer per jaar met kleine machines. Op die manier trekken we geen sporen en voorkomen we dat we de bodem en planten beschadigen.
Het bos in de Veerstalblokboezem is niet groot, maar trekt veel verschillende vogels aan. Je hoort er het gezang van zwartkoppen, fitissen, roodborsten en merels. In het voorjaar broeden er zo’n 80 blauwe reigers hoog in de bomen. In de rietstroken zien we geregeld roerdompen, die genieten van de rust in de Veerstalblokboezem.
Het terrein is te overzien vanaf de IJsseldijk en de Gouderakse Tiendweg.