Honden aan de lijn tussen 15 maart en 15 juli. Buiten het broedseizoen mogen ze los op de kruin van de dijk.
Preekhilpolder
Over dit gebied
Natuurreservaat Preekhilpolder (7 hectare) is een gebied vol rietmoeras en droge en natte graslanden achter de Oudelandse Zeedijk bij Ouddorp. Het ligt aan het Grevelingenmeer en dat merk je. Nog steeds belandt hier door het kwelwater namelijk zout in het natuurgebied. De verschillen tussen natte en droge delen en zoute en minder zoute stukken zorgen voor een enorme variatie aan zeldzame planten. Zo komen er acht verschillende soorten zegge voor en groeien er verschillende soorten orchideeën. Het Zuid-Hollands Landschap probeert met slim maaibeheer de plantenrijkdom nog verder te vergroten.
Orchideeën
In 1723 werd in de zuidwesthoek van polder Oudeland de Preekhilse dijk aangelegd. In het afgesplitste deel van de polder is grond gewonnen voor de aanleg van een nieuwe binnendijk. Zo ontstond een inlaag: een afgegraven stuk land, omgeven door dijken. Tussen de dijken is het nat. Daarom maaien we. Anders zou het gebied verruigen met bramen en wilgen en dan verlies je de bloemrijke stukken. Die zijn er nu volop! In de graslanden groeien onder andere brede orchis, addertong, harlekijn, kamgras, reukgras en gestreepte klaver. Ook in de rietput is een plek met orchideeënrijk grasland ontwikkeld. We maaien het gebied pas in september als de orchideeën uitgebloeid zijn.
Oudelandse Zeedijk
Ook de Oudelandse Zeedijk die samen met de Preekhilpolder één geheel vormt, maaien we en we voeren het maaisel af. Op die manier blijft de grond voedselarm en dat is precies wat de bijzondere planten op de bloemrijke dijk nodig hebben. Op de schralere, drogere delen staan soorten als ruwe klaver, gestreepte klaver, margriet, handjesgras en geelhartje. Waar het natter is, komen ook orchideeën voor. Er groeit rietorchis, een roze-paarse orchidee die houdt van vochtigheid. Maar ook harlekijn, een soort dat normaal in de duinen groeit, maar hier geniet van het zout dat via het kwelwater omhoogkomt. Ook zoutminnende planten als zilte zegge, zeebies en zeerus verraden dat er nog steeds brak water opborrelt. De Preekhilpolder is te zien vanaf de Oudelandse Zeedijk, waarvan een deel toegankelijk is.