Koeneschans
Over dit gebied
De Koeneschans is een voormalig schanseiland (0,2 hectare) in het veenriviertje de Vlist, dat van Schoonhoven naar Haastrecht kronkelt. Het verdedigingswerk is onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Veel forten, schansen en wallen van die waterlinie zijn in de loop der jaren verdwenen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft de Koeneschans aangekocht en beschermt zo de cultuurhistorie en de natuur van het schiereiland. De monumentale knotwilgen snoeien we één keer in de drie jaar. In de holtes van de wilgen vinden vliegenvangers, bosuilen en steenuilen een schuilplek. Twee keer per jaar maaien we het gras en we voeren het maaisel af. Daardoor groeien er nu volop madeliefjes, pinksterbloemen en knoopkruid.
Historisch schanseiland
In het Rampjaar 1672 werd ons land van alle kanten aangevallen. Om Holland te verdedigen werd de Oude Hollandse Waterlinie in werking gesteld: grote delen van het land rondom de linie werden daarbij kniehoog onder water gezet. Op die manier konden vijandelijke legers niet door het water lopen en er ook niet met zwaarbeladen boten doorheen varen. De Koeneschans bood de verdedigers een droge plek, waarvandaan ze de hoger gelegen wegen en kade konden controleren. Het systeem van de Oude Hollandse Waterlinie bleek in 1672 te werken: Holland bleef gespaard.
In 1815 werd besloten een nieuwe waterlinie aan te leggen, die meer naar het oosten lag, zodat ook de stad Utrecht beschermd werd. Door deze Nieuwe Hollandse Waterlinie verloor de Oude Hollandse Waterlinie zijn functie. Daardoor zijn veel oude forten, schansen en wallen verdwenen. Ook de aarden wal van de Koeneschans werd afgegraven. Toch ervaar je de geschiedenis nog goed als je over het schanseiland loopt.