Het natuurgebied is niet toegankelijk, je kunt er wel langs fietsen.
Kleine Beer
Over dit gebied
De fabriekspijpen zijn niet ver weg als je naar natuurgebied de Kleine Beer rijdt, ten noorden van Oostvoorne. Ooit lag hier De Beer, een vogelreservaat van 900 hectare, maar dat moest wijken voor de aanleg van de Europoort. De resterende 11 hectare van de Kleine Beer worden daarom door ons als Zuid-Hollands Landschap gekoesterd. Vooral botanisch is het een waardevol gebied. Er groeien zeldzame planten als Spaanse ruiter, teer guichelheil, moeraskartelblad, parnassia en orchideeën, bijvoorbeeld de moeraswespenorchis en de grote keverorchis. We maaien de oude duinvalleien in september als de parnassia uitgebloeid is. Zo gaan we vergrassing tegen en krijgen de kwetsbare planten een kans.
Dieren
Het moeras en de vochtige hooilanden van de Kleine Beer zijn begroeid met riet, wilg, vlier en berk. In het gebied leven blauwborsten. Zij houden van de combinatie van wilgen, riet en open water. De planten in de natte duinvlakken trekken veel vlinders en andere insecten, zoals wilde bijen. Die vinden daar voedsel, schuilplaatsen en een plek om een nestje te maken in de overblijvende stengels of in rottend hout. Ook zwemt er een bever rond. Zijn burcht is een van de westelijkst gelegen burchten van ons land.
De Kleine Beer is niet toegankelijk voor publiek, maar is wel te zien vanaf het fietspad langs de N218, ter hoogte van de Brielse Maasdam.