Kattendijksblokboezem

Over dit gebied

In het vroege voorjaar hoor je vreemde klanken opstijgen uit de Kattendijksblokboezem bij Gouderak (11 hectare). Het is de aalscholverskolonie die broedt op de eilandjes in het water en met een luidruchtig ‘rraaaahhh-rraaaahhh’ van zich laat horen. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het natuurgebied. We maaien het dotterbloemhooiland bij de Kattendijk twee keer per jaar, zodat de fraaie, gele dotters er volop kunnen groeien. In het gebied ligt een voormalige touwbaan, waarop vroeger touwen werden gedraaid van hennep. Nu vind je op het langgerekte stuk grasland planten die houden van een voedselarme bodem, zoals de zeldzame kleine valeriaan, grote ratelaar en knoopkruid.

IJsvogel en kwak

In het broekbos groeien berken en elzen. Die laten we groeien. Waaien ze om dan laten we ze liggen. Met de kluit in de lucht. Daar profiteert de ijsvogel van. Die kan in de kluit een gat graven, waarin hij kan broeden. In het gebied leven verschillende soorten reigers. Er zit een kolonie blauwe reigers en het is een favoriete slaapplaats van de spierwitte grote zilverreiger. Ook de kwak houdt van het hout dat in het gebied boven het water uitsteekt. Deze gedrongen reiger is een opvallende verschijning binnen de reigerfamilie. Je herkent hem aan zijn rode ogen, dikke zwarte snavel, zwarte kruin en rug en grijze borst. 

Locatie

Bij Gouderak

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder