Elserkade
Over dit gebied
De Elserkade bij Berkenwoude vormt met zijn 5 hectare een vlekje natuur tussen de landbouwgebieden. Maar júist daardoor is het natuurgebied voor het Zuid-Hollands Landschap zo waardevol. We hebben een deel van het gebied afgeplagd, zodat de voedselrijke bodemlaag verdwijnt. In de schralere bodem grijpen nu planten als echte koekoeksbloem, ratelaar, knoopkruid en teer guichelheil hun kans. Ook de eerste dotterbloemen hebben we intussen gezien. Ouderwetse grassoorten als reukgras zorgen in het najaar voor mooie gele, rode en oranjebruine tinten in het gebied en in het voorjaar kun je er weidevogels als tureluur, grutto en kievit zien rondstappen.
Open gebied
Soms zagen we bomen weg. Zo voorkomen we dat afgevallen bladeren de bodem weer verrijken. Dit zou ten koste gaan van de kwetsbare plantensoorten die zich nu juist in het gebied ontwikkelen. Bovendien broeden kraaien graag in bomen. Maar die kraaien lusten ook graag kuikentjes… Om de weidevogels te beschermen, houden we het gebied dus open.
Door het afplaggen van de grond is ook het water voedselarmer geworden. Daar profiteren waterplanten als krabbenscheer en blaasjeskruid van, die alleen groeien in schoon, voedselarm water. Blaasjeskruid is een vleesetende plant. Hij voedt zich met waterdiertjes als muggenlarven en watervlooien die hij naar binnen zuigt in zijn blaasjes en daarna verteert.