De Schans
Over dit gebied
De Schans is een verdedigingswerk ten zuiden van Ouddorp. Rijkswaterstaat reconstrueerde de 17e eeuwse schans met grond die vrijkwam bij de aanleg van de N57. De vier bastions én de gracht zijn daardoor mooi zichtbaar. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het terrein van 4 hectare. Schapen helpen ons door de steile taluds te begrazen. Zo blijven de karakteristieke vormen van de vestingwallen zichtbaar in het landschap. Ook houden we de gracht open. Door de ligging aan de Grevelingen bevat die brak water. In het heldere en zuurstofrijke water zwemt de zeldzame steurgarnaal rond. ’s Winters dobberen in de gracht kuifeenden, slobeenden en smienten.
Toen en nu
De Schans werd tijdens de Tweede Engelse Oorlog in de 17e eeuw aangelegd. Hij moest voorkomen dat vijandige Engelse schepen verder de Grevelingen op zouden varen. In 1673 werd de toenmalige Schans grotendeels afgebroken om in 1795 te herrijzen. Nu in Italiaanse stijl. Deze vorm, met vier bastions waarop kanonnen stonden, heeft de Schans nog steeds. Op de binnenruimte stonden vroeger militaire gebouwen.
Je kunt een wandeling maken langs de gracht en over de binnenruimte, waar nog steeds de kanonnen staan. Kom je in het voorjaar? Luister dan goed, want in de rietkragen broeden kleine karekieten, die met hun kenmerkende ‘krr-krr-kiet-kiet-kiet’ van zich laten horen. In mei en juni kun je in de lager gelegen natte delen ook rietorchissen zien, mooie inheemse orchideeën met paars-roze bloemen.
Menno van Lopik Beheerder
Dit verdedigingswerk heeft niet alleen een belangrijke cultuurhistorische waarde, maar is ook voor de natuur een interessante plek. Op de lage delen groeien soms keverorchissen. En op het talud heb je veel meidoorn en een bramenhorst: ideaal voor de kneu en de roodborsttapuit om te broeden.
Menno van Lopik Beheerder