Commissarissenlanden

Idde Lammers

Over dit gebied

De Commissarissenlanden (10 hectare) ten oosten van Berkenwoude is een zogenaamde ecologische verbindingszone. Dieren en planten maken er gebruik van om zich van het ene naar het andere natuurgebied te verplaatsen. Reeën voelen zich veilig in het gebied. Bij onraad kunnen ze wegduiken in het riet, waarin ook de schuwe roerdomp zich verschuilt. In het voorjaar broeden vogels als de rietgors, rietzanger en kleine karekiet graag in het riet. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het gebied. We maaien, zodat jonge wilgen, berken en lijsterbessen zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zouden we dat niet doen, dan zou dit gebied binnen tien jaar weer bos zijn.

Kleurrijke graslanden

In de vochtige graslanden groeien kleurrijke planten als de gele egelboterbloem en de echte koekoeksbloem. De echte koekoeksbloem heeft het in veel plekken van Nederland moeilijk vanwege de intensieve bemesting in de landbouw. Gelukkig kun je de fraaie, roze bloemen in de Commissarissenlanden nog wél zien. Ook kom je er ouderwetse grassoorten tegen als reukgras en struisgras en er broeden kieviten in het gebied. In de toekomst hopen we in de brede watergangen de visotter te mogen verwelkomen.
Langs het gebied ligt een kade die is opengesteld voor wandelaars. Je loopt hier dwars door de weilanden van Berkenwoude naar de Koolwijkerweg.

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder