Blanke Waal
Over dit gebied
Natuurgebied Blanke Waal bij Zwartewaal dankt zijn naam aan de grootste waterplas van het terrein: de Blanke Waal, een wiel (of: waal) dat achterbleef na een dijkdoorbraak. Op Voorne is veel akkerbouw. Blanke Waal is anders. Hier vind je water, riet en natte graslanden. Weidevogels vinden er een plek om te rusten, te foerageren én te broeden. Ganzen en eenden als de smient overwinteren in het gebied. Blanke Waal (6 hectare) is eigendom van het Zuid-Hollands Landschap. We houden de graslanden bloemrijk. Dat trekt insecten aan, die op hun beurt weer voedsel vormen voor vogels. Je kunt het natuurgebied zien vanaf de Kraakweg en de Ooievaarsdijk.
Veel vogels
De twee waterplassen in natuurgebied Blanke Waal trekken veel vogels aan. Met een beetje geluk zie je een dodaars, een erg schuwe en kleine fuutsoort. Ook dobberen er vaak kuifeenden in het water. De zwart-witte mannetjes zijn eenvoudig te herkennen aan hun opvallende kuif. In de vegetatie rond het water leeft de mysterieuze cetti’s zanger. Hij laat zich zelden zien, maar je kunt hem wel zijn naam horen roepen: CET-ti, CET-ti, CET-ti! Verder zitten er koekoeken in het gebied. Ze hebben de nesten van rietvogels nodig om hun eieren in te verstoppen.
Hermelijnen en wezels
In de hobbelige graslanden rond de plassen leven hermelijnen en wezels, die hier onder andere op zoek gaan naar muizen. We laten de graslanden begrazen. Op die manier gaat het gras niet overwoekeren. De graslanden zijn daardoor rijk aan bloemen en insecten. Voor weidevogels betekent dat: beschutting én voedsel. In de vochtige graslanden broeden onder andere grutto, tureluur en kievit.