Vele handen maken licht werk

Ieder jaar wordt op de eerste zaterdag van november de landelijke Natuurwerkdag gehouden. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Op meer dan 500 locaties verspreid door het hele land zetten jong en oud zich in voor natuur en dragen zo bij aan een groene leefomgeving. Rob van Meenen (69 jaar) is sinds 2015 vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Wilgen knotten tijdens de Natuurwerkdag 2021

Wanneer hoorde u voor het eerst over de Natuurwerkdag?

“In 2015 las ik voor het eerst over de Natuurwerkdag in een huis-aan-huis blad. Ik heb direct contact opgenomen met de boswachter. Voordat ik het wist, stond ik ingeroosterd. Ik weet nog dat ik de hele week het weerbericht in de gaten hield. Het was immers half november en de weersvoorspellingen erg wisselend. Voor de zekerheid had ik vier lagen kleding meegenomen. Uiteindelijk stond ik in mijn t-shirt te zagen, het was werkelijk fantastisch weer.”

Heeft u zich daarna meteen ingeschreven als vrijwilliger?

“Ja, de Natuurwerkdag heeft me enorm verrast en doen inzien hoe fijn het is om te werken in de buitenlucht. Het past heel goed bij mij. Sindsdien heb ik het ‘Griendvirus’ te pakken. Vrijwel direct na de Natuurwerkdag heb ik me ingeschreven als vrijwilliger. Officieel ben ik pas in januari 2016 begonnen. Je kunt je voorstellen dat ik dus erg verrast was toen er rond de feestdagen een kerstpakket werd bezorgd. Ik had al in geen jaren een kerstpakket ontvangen, dus dit was echt een verrassing.”

Wat deed u voordat u vrijwilliger werd?

“Tot 2012 heb ik bij een bank gewerkt. Tien jaar geleden was daar een grote reorganisatie. Dit zorgde ervoor dat ik op 59 jarige leeftijd vervroegd met pensioen kon. Mensen van mijn leeftijd werden vervangen door jongeren of elektronica. Er zat niets anders op dan op zoek te gaan naar een andere invulling van mijn dag. Op die leeftijd kom je simpelweg niet zo makkelijk meer aan de bak. Het vrijwilligerswerk wat ik nu doe bij Klein Profijt is voor mij een fijne uitlaatklep. Ik zou niet anders meer willen.”

Hoeveel dagen in de week doet u vrijwilligerswerk?

“Dinsdag is mijn vaste dag, maar als mijn agenda het toelaat, kom ik ook op donderdag. De natuur gaat altijd door dus er is altijd iets te doen op Klein Profijt.”

Wat is er zo bijzonder aan Eendenkooi Klein Profijt?

“Klein Profijt bestaat uit een oud griend en een prachtige eendenkooi. Eenden worden er niet meer gevangen, maar eendenkooien vormen nog altijd een bijzonder stukje Nederlandse cultuurhistorie. Bovendien vormen ze een oase van rust in het drukke Zuid-Holland. En dat op maar vier kilometer van Rotterdam-Zuid. Veel dieren maken dankbaar gebruik van dit stiltegebied. Vogels als de winterkoning, de grote bonte specht en natuurlijk de wilde eend kunnen er in alle rust broeden.”

Zijn er meer vrijwilligers nodig?

“Het Zuid-Hollands Landschap beheert en onderhoudt deze eeuwenoude eendenkooi met behulp van vrijwilligers zoals ik. We hebben inmiddels een fijne hechte club van zo’n twaalf vrijwilligers. Dat is heel fijn, maar ook nodig, want er is het hele jaar door veel werk te doen. We kunnen altijd extra handjes gebruiken. Met de Natuurwerkdag op 4 en 5 november hopen we ook deelnemers te inspireren vaker in de natuur aan de slag te gaan als vrijwilliger.”

Wat voor activiteiten zijn er te doen tijdens de Natuurwerkdag?

“We zijn net klaar met maaien. Dit doen we altijd pas vanaf juni zodat de insecten wat langer gebruik kunnen maken van de grassen en kruiden. Tijdens de Natuurwerkdag voeren we kleinschalige onderhoudswerkzaamheden uit zoals het knotten van wilgen.”

Hoe vaak moet dat gebeuren?

“In de eendenkooi van Klein Profijt hebben we zeven percelen met daaromheen wandelpaden. Elk jaar wordt een ander stukje aangepakt. Als je dat niet goed bijhoudt, worden de takken te zwaar en is er een kans dat de boom gaat scheuren. Het is dus heel belangrijk dat dit goed wordt onderhouden. We hebben trouwens wel een strenge deadline, want in maart begint het broedseizoen. Dan geven we de ruimte aan de vogeltjes.”

Wie kan er meedoen met de Natuurwerkdag?

“Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Zelf heb ik hier ook veel geleerd, zoals zeisen. De jongste, de Benjamin van ons clubje, is 66 jaar. Kan je nagaan! Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht. Tegelijkertijd doe je iets voor de natuur en het landschap in de regio waar je zelf woont. Ik kan het iedereen aanbevelen.”

Ook kennismaken met vrijwilligerswerk?

Meld je dan aan voor één van de activiteiten tijdens de Natuurwerkdag op 4 of 5 november en ervaar hoe het is om in het groen te werken.

Klik hier voor meer informatie

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder