Bonnenpolder: unieke aankoopkans
Help mee waardevolle natuur te creëren
Van aankoop nu, naar natuur voor altijd!
Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. We hebben nu de kans om een groot deel van de Bonnenpolder (124 hectare) aan te kopen en om te vormen tot waardevolle natuur. Per vierkante meter kost dat € 7,50. Hoeveel m² koop jij?
Bonnenpolder
Je kent wellicht het Staelduinse Bos bij ‘s Gravenzande, een geliefde wandelplek. Het grondgebied dat aangekocht wordt door het Zuid-Hollands Landschap zorgt voor een groter aaneengesloten natuurgebied dat minder kwetsbaar is voor verdroging, verzuring en vervuiling. Op het onderstaande kaartje zie je welke geweldige kansen deze uitbreiding biedt voor de natuur.
Stap voor stap naar prachtige natuur
Stap 1: Aankopen
Met aankoop van een groot deel van de Bonnenpolder (124 hectare) beschermen we deze direct tegen oprukkende bebouwing en verlies van biodiversiteit. Aankoop is de eerste stap om het landschap een nieuwe toekomst te geven.
Stap 2: Ontwikkelen
Door verbinding met het Staelduinse Bos, de Hollandse Duinen en Midden-Delfland ontstaat een sterke, groene keten. Om de natuur te versterken gaan we ook rietsoorten aanplanten en grassen zaaien.
Stap 3: Inrichten
Bij de inrichting staat natuurbeleving voorop en worden kwetsbare delen beschermd. We gaan wandel- en fietspaden, informatieborden, bankjes en fietsensteunen aanleggen, zodat je volop van het gebied kunt genieten.
Stap 4: Beheren
Bij het Zuid-Hollands Landschap is de Bonnenpolder in goede handen. We zorgen goed voor flora en fauna. We beschermen het gebied voor altijd, zodat het nooit verloren gaat. Voor nu en volgende generaties.
Hoeveel natuur koop jij?
Meer natuur, rust en ruimte is noodzakelijk in de provincie met de minste natuur. Laten we samen deze polder aankopen en waardevolle natuur realiseren. Voor 7,50 euro neem jij één vierkante meter nieuwe natuur voor je rekening. Hoeveel m² koop jij?
Déze soorten profiteren van de nieuwe Bonnenpolder
De veldleeuwerik
Deze boerenlandvogel heeft het zwaar in ons land door verlies van zijn leefgebied. Daar kunnen we nu wat aan doen. In de nieuwe Bonnenpolder ontwikkelen we kruidenrijke graslanden en akkers waar veel insecten op afkomen. En dat betekent: volop voedsel voor de veldleeuwerik!
De gewone dotterbloem
Deze plant met prachtig gele bloemen houdt van natte voeten. In de huidige Bonnenpolder groeien ze daarom alleen langs de slootkanten. Straks zullen de bloemen waarschijnlijk ook te zien zijn in de vochtige hooilanden en moerassen, waarna hopelijk planten als orchideeën en moeraskartelblad volgen.
De argusvlinder
Deze kleurrijke dagvlinder is door de grootschalige landbouw in ons land ernstig bedreigd. Sinds 1990 is de soort landelijk met 90 procent afgenomen. In de kruidenrijke graslanden en vochtige hooilanden van de nieuwe Bonnenpolder zal de argusvlinder genoeg voedsel kunnen vinden én plekjes om zich te verpoppen.
Meer tips en informatie
De Bonnenpolder, met 200 jaar bemeste akkers, heeft slechte waterkwaliteit en weinig flora en fauna. Door natuurontwikkeling kunnen we het water beter vasthouden, wat het aangrenzende Staelduinse Bos (Natura 2000-gebied) ondersteunt. Hierdoor verbetert de biodiversiteit en natuurwaarde van beide gebieden.
Het karakteristieke polderlandschap blijft herkenbaar. De historische kreek wordt verbreed en krijgt natuurvriendelijke oevers en een moerasgedeelte, wat libellen, hermelijnen en rugstreeppadden aantrekt. Afplaggen van de agrarische percelen creëert een ideale start voor hoogwaardige natuur. De verschillende natuurtypen trekken hun eigen planten- en diersoorten aan.
Zeker! We plannen 4 km fietspad, 13 km wandelpad en ruiterpaden. Natuurliefhebbers kunnen genieten van al het moois dat er leeft. Het zal een rustgevende plek worden in onze drukke provincie.
In augustus heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Oranjebonnen, waar de Bonnenpolder een deel van is. De bezwaren die op dat bestemmingsplan waren ingediend zijn ongegrond verklaard. Dankzij deze positieve uitspraak mag een gebied van 128 hectare natuur ontwikkeld worden, waarvan op 30 hectare ruimte komt voor natuurbegraven. Natuurbegraven Nederland wordt eigenaar en beheerder van deze 30 hectare. Het Zuid-Hollands Landschap zal de overige 98 hectare aankopen.
In 2022 deed zich de kans voor om het gebied van het Zuid-Hollands Landschap uit te breiden van 98 hectare naar 124 hectare. Deze uitbreiding is niet bestemd voor natuurbegraven. De aanvraag voor de vergunning om ook dit agrarische gebied te mogen omvormen tot natuur, is momenteel in behandeling bij de gemeente Rotterdam. Voor het totale gebied van het Zuid-Hollands Landschap (124 hectare) voeren we momenteel een fondsenwervende campagne.
Het totale gebied dat Zuid-Hollands Landschap zal gaan beheren wordt 124 hectare groot. De totale grootte van de Bonnenpolder wordt, inclusief het extra gebied én het gebied van Natuurbegraven Nederland, 154 hectare.
De actie steunen
Wat fijn dat je een gift wil doen voor het aankopen van de Bonnenpolder. Hierboven kun je doneren via iDEAL, maar er zijn ook andere manieren om deze actie te steunen.
Dat kan bijvoorbeeld via een digitale bankoverschrijving op rekeningnummer: IBAN NL94INGB0000307176, t.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft. Onder vermelding van ‘Bonnenpolder’.
Doneren via Creditcard is ook mogelijk. Geef hier het gewenste bedrag aan ons door.
Alvast bedank voor je steun!
Je kunt bijvoorbeeld denken aan een veldbezoek, waarbij we laten zien welke bedreigingen er spelen en wat onze oplossingen zijn om de natuur te versterken.
Als grote gever kun je rekenen op een vast contactpersoon en maken we samen een plan op maat dat aansluit op uw persoonlijke interesses.